Miljøovervåking
Et godt vannmiljø i vassdrag, fjorder og kystområder er viktig for oss, men miljøet i vannet er utsatt for mange menneskelige påvirkninger. Derfor er det så viktig at vi driver miljøovervåking.
NIVAs miljøovervåking
Å beskytte, men samtidig bruke vannmiljøet på en bærekraftig måte er selve hovedformålet med EUs vanndirektiv. Det betyr at vi må følge med på tilstanden i vannmiljøet, forebygge for å unngå negativ påvirkning, og iverksette miljøtiltak for å rydde opp eller restaurere der tilstanden ikke er god.
Omfattende innsikt i vannets miljøtilstand er en suksessfaktor for godt vannmiljø i vassdrag, fjorder og kystområder. En helhetlig, økosystembasert forvaltning fra fjell til fjord krever kunnskap. Miljøovervåking gir informasjon om hvordan det står til og danner grunnlaget for å vurdere hva som bør gjøres. Miljøovervåking kan avdekke effekter av for eksempel overgjødsling, miljøgifter, mikroplast, sur nedbør, fysiske inngrep og klimaendringer.
NIVA overvåker hav- og kystområder, elver og innsjøer, blant annet gjennom store nasjonale programmer på oppdrag for Miljødirektoratet, men også lokalt for bl.a. kommuner, vannområder og industrivirksomheter. Vi følger med på økosystemenes tilstand, endringer i vannkjemi og biologiske kvalitetselementer og miljøgiftnivåer.
Metodene vi bruker for å samle inn prøver, analysere, tolke og rapportere resultatene er sammenlignbare i tid og rom. Samtidig jobber vi kontinuerlig med å forbedre og effektivisere metodene og måten vi rapporterer og formidler resultatene på.
Dette bidrar NIVA med
- Miljøovervåkning av vannkvalitet og fastsetning av økologisk og kjemisk tilstand ihht. Vannforskriften
- Overvåking av endringer i vannmiljøet som skyldes klimaendringer
- Vurdering av konsekvenser av klimaendring og anbefaling av tiltak
- Miljøovervåking av klimarelaterte effekter av økt CO2, økt temperatur, endret nedbørsmengde og ekstremvær.
- Simulering av fremtidige klimaeffekter ved hjelp av modeller
- Utvikling av ny teknologi for å overvåke konsekvensene av økt CO2 i havet
- Modellering av utslipp, transport og spredning av partikler, miljøgifter og næringssalter i vassdrag og sjø
- Stedsspesifikke miljørisikovurderinger av forurensning
- Renseløsninger og løsninger for restaurering og opprydding, f.eks. av forurenset sjøbunn
Hvorfor jobber NIVA med miljøovervåking?
Miljøovervåking gir datagrunnlag for miljøforskning og mulighet for å oppdage og forebygge miljøproblemer. Dette er nødvendig for å kunne utvikle, evaluere og følge opp mål, tiltak og virkemidler i miljøvernpolitikken.
Ta kontakt om du vil vite mer om miljøovervåking
Morten Jartun
Paul Ragnar Berg
Andrew Luke King
Laurence Carvalho
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra Niva (54)
Ailbhe Lisette Macken
Anders Gjørwad Hagen
Anders Ruus
Andreas Ballot
Andrew Luke King
Anette Engesmo
Anne Luise Ribeiro
Bjørnar Andre Beylich
Camilla H C Hagman
Camilla With Fagerli
Carsten Ulrich Schwermer
Chiara Consolaro
Emma Knight
Gilberto Binda
Gunhild Borgersen
Hans Fredrik V Braaten
Hege Gundersen
Helene Frigstad
Jan Thomas Rundberget
Jan-Erik Thrane
Janne Kim Gitmark
Jesper Andersen
Joanna Lynn Kemp
Johnny Håll
Jonas Persson
Kamilla Flatsetøy Furseth
Kari Austnes
Kristoffer Kalbekken
Louise Valestrand
Maia Røst Kile
Malcolm Reid
Marc Anglès d'Auriac
Marianne Olsen
Marijana Stenrud Brkljacic
Marta Moyano
Marthe Torunn Solhau Jenssen
Mats Gunnar Walday
Medyan Esam Ghareeb
Merete Grung
Merete Schøyen
Morten Jartun
Pawel Krzeminski
Rachel Hurley
Rachel Karasik
Sandra Stadniczenko Gran
Sigrid Haande
Sigurd Øxnevad
Siri Røang Moy
Sondre Meland
Susanne Claudia Schneider
Susanne Jøntvedt Jørgensen
Trine Dale
Veronica Sæther Eftevåg
Artikler (24)
Avdekker havets hemmeligheter med droner og 3D-teknologi
Med banebrytende sensorteknologi kan droner nå skanne livet under vann – fra luften. Miljøovervåkning i 3D er fremtiden, mener NIVA-forskere.
Hittil ukjente parasitter har fått fotfeste i Oslofjorden
Mens alles øyne har vært rettet mot næringssalter, lurv og fiskeri, har en hittil ukjent trussel vokst seg stor i Oslofjorden. Dette kan føre til sykdom og store problemer for allerede hardt pressede tangsamfunn og ålegrasenger.
Seks kritiske tiltak for å redde Oslofjorden
Oslofjorden står overfor store miljøutfordringer, men håpet er ikke ute. Dette ble understreket på NIVAs arrangement under Arendalsuka 2024.
Mjøsa klarer seg fortsatt bra etter «Hans»
Konsentrasjonene av fosfor i Mjøsa er høyere, men ikke kritisk høye, ett år etter ekstremværet «Hans».
Vansjø på rett vei
Øst for Moss, rett nord for Rygge flystasjon, ligger en perle av en innsjø kjent for båtliv, fiske, bading og padling, samt for fantastiske forhold for turskøyting om vinteren. Dette er idylliske Vansjø! Men under overflaten har det ikke alltid vært like idyllisk…
Fortsatt høye nivåer av miljøgifter i indre Oslofjord og andre urbane områder
NIVAs overvåkning av miljøgifter langs norskekysten viser flere positive trender – men med enkelte skjær i sjøen. Spesielt i indre Oslofjord er samlet belastning av miljøgifter høy både i torsk og blåskjell.
Mikroplast fra bildekk funnet i store mengder i Oslofjorden
En ny NIVA-rapport viser at det er like mye mikroplast fra bildekk enkelte steder i Oslofjorden som i jordprøver ved høytrafikkerte veier.
Mjøsa klarer seg bra etter Hans – enn så lenge
Storflommen høsten 2023 førte urenset kloakk og avrenning fra landbruk og bebyggelse rett ut i Norges største innsjø. Noen måneder senere var tilstanden nesten som før igjen. Men vil det vare?
Finner miljøskadelige kjemikalier fra bildekk i Oslos vannmiljøer
En ny rapport viser at en rekke miljøskadelige kjemikalier finnes igjen i naturen langs høyt trafikkerte veier og kunstgressbaner i Oslo. Forskere peker på bildekk som kilden.
Ny forskning advarer om miljøeffekter av legemiddelutslipp fra sykehus
En omfattende norsk studie har undersøkt miljøeffekter av legemiddelutslipp via avløpsvann fra sykehus. Noen få legemidler kan utgjøre en miljøfare, mens for flere av legemidlene mangler vi kunnskap om effekter på livet i vann.
Dramatiske spor av Hans i vannmiljøer på Østlandet
Vannkvaliteten i både Oslofjorden og en rekke av våre store innsjøer er påvirket av flommen etter ekstremværet Hans. Vi ser algeoppblomstringer både i ferskvann og saltvann, og Oslofjorden er blitt kaldere og mer grumsete.
NIVAs strategi mot 2030
Forskning for en bærekraftig framtid.
Utslipp fra landbasert oppdrett
God økologisk tilstand i Mjøsa i 2021
Dette trenger vi for å forstå mikroplast-problematikken bedre
Forsker på effekter av vårflom
Lavere nivåer av miljøgifter langs norskekysten – men fortsatt høye konsentrasjoner av kvikksølv i torsk i enkelte urbane områder
Vannet i norske innsjøer er blitt brunere, men likevel bedre
Nye DNA-metoder gir forskerne bedre «fiskelykke»
Mikroplast funnet i 4 av 5 undersøkte nordiske muslingarter
Biologisk mangfold og økosystembasert forvaltning: NIVA øker innsatsen for akvatisk natur
Vi har identifisert akvatisk biodiversitet og økosystemforståelse som et avgjørende forskningsområde for en bærekraftig fremtid.
Flying start for SeaBee
Kriminaltekniske metoder avslører fremmede arter i naturen
Brukar drone for å ta bilete av tang og tare: Ser fjøra betre frå fugleperspektiv
Sider (6)
Aquamonitor
Dronelab
Ferrybox
Prosjekter (24)
Elveovervåkingsprogrammet
Elveovervåkingsprogrammet har som formål å beregne tilførsler av næringsstoffer og miljøgifter til norske havområder gjennom overvåking av elver og modellering av tilførsler fra områder uten overvåking.
ETC-BE AMR: Antimicrobial resistance in European surface waters
Vi trenger bedre kunnskap om forekomsten av antimikrobiell resistens (AMR) i overflatevann, særlig nedstrøms for urbane renseanlegg. I dag finnes det imidlertid ingen europeisk oversikt over forekomsten av AMR i overflatevann. Dette prosjektet vil utvikle en grunnleggende metodikk for overvåking av antimikrobiell resistens i overflatevann på europeisk nivå.
Havforsuringsovervåking i norske farvann
Prosjektets formål er å overvåke havforsuring i norske farvann for å gi oversikt over hvor fort norske havområder forsures på grunn av menneskeskapte CO2-utslipp.
ICP Waters
Programmet samler overvåkningsdata fra cirka 20 land i Europa og Nord-Amerika for å overvåke og undersøke i hvilken grad luftforurensning påvirker innsjøer og elver, særlig med hensyn til forsuring, tungmetaller og miljøgifter.
Mikroplast i kystområder, elver og innsjøer (Mikronor)
«Overvåking av mikroplast i kystområder, elver og innsjøer» er et nytt overvåkingsprogram som skal øke kunnskapen om omfanget av mikroplastforurensingen i Norge.
Miljøgifter i en urban fjord
Programmet har som hensikt å kartlegge nivåer av miljøgifter som er tilstede i en fjord i et tett befolket område og hvordan forurensningen oppkonsentreres i næringsnettet i fjordsystemet.
NAUTILOS: New Approach to Underwater Technologies for Innovative, Low-cost Ocean obServation
Utvikling av nye, rimelige havsensorer for havobservasjon og folkeforskning.
New products from cultivated seaweed for blue-green value chains (GP Seaweed)
NIVA evaluerer effekten av industriell taredyrking på marine økosystemer, og vurderer interaksjoner mellom dyrket og naturlig tang og tare.
Norsoop
NorSOOP skal styrke forskning på og observasjoner av de marine og atmosfæriske miljøene, i tillegg til å bidra til å finne bedre løsninger for å observere og håndtere menneskelig påvirkning på verdens hav.
OBAMA-NEXT
Dette Horizon EU-prosjektet vil identifisere og utvikle innovative verktøy for overvåking og kartlegging av marine organismer, fra mikrober til pattedyr og kystvegetasjon, på tvers av ulike habitattyper i europeiske kyst- og havområder. OBAMA-NEXT vil støtte bærekraftige strategier og retningslinjer for bevaring av havet. Vi undersøker både eksisterende og ny teknologi, inkludert satellitter, droner, ROV, drop-video, akustikk, eDNA og Citizen Science.
Overvåking av Indre Oslofjord
Overvåkingsprogrammet for Indre Oslofjord har gjennomført undersøkelser av marinbiologi og hydrografi/hydrokjemi hvert år siden 1970-årene.
Overvåking av larvikittbruddene i Larvik kommune
Prosjektet overvåker økologiske effekter av utslipp av finpartikulært steinstøv fra bruddene til bekker og elver i området.
Overvåking av miljøgifter i ferskvann (MILFERSK)
Programmet skal gi informasjon om forekomst og nivå av vannforskriftens prioriterte stoffer og vannregionspesifikke stoffer i ferskvannsfisk.
Overvåking av referanseelver
Programmet "Overvåking i referanseelver" består av overvåking i antatte referanselokaliteter i elver med ingen eller ubetydelig menneskelig påvirkning.
Overvåking i Vansjø-Hobølvassdraget
Sammen med NIBIO gjennomfører vi tiltaksorientert overvåking i elver og innsjøer i vannomårde Morsa (Vansjø-Hobølvassdraget).
Overvåkning av miljøgifter i kystområdene (MILKYS)
Programmet følger med på nivåer, trender og effekter av de mest miljøfarlige tungmetallene og organiske miljøgifter i marine organismer langs hele norskekysten, fra Oslofjorden til Varangerfjorden, og på Svalbard.
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord skal fremskaffe informasjon om fjordens miljøtilstand og tilførslene til den fra landområdene og elvene rundt fjorden.
PAIRWISE
PAIRWISE har som mål å øke kunnskapen om antimikrobiell resistens som forurensning i vannmiljøer, dyreliv og husdyr. PAIRWISE fokuserer på spredningen og dynamikken til antibiotikaresistente bakterier, antibiotikaresistens-gener og antibiotika i vannmiljøer som påvirkes av avløpsrenseanlegg.
Screeningprogrammet
Screeningprogrammet er vår første instans for å undersøke forekomsten av nye typer miljøgifter. Resultatene brukes til å vurdere behov for nye reguleringer og om det undersøkte stoffet bør inngå i de andre overvåkingsprogrammene.
SeaBee
Norsk infrastruktur for dronebasert forskning, kartlegging og overvåking i kystsonen. Innovasjon innen dronebasert forskning.
Seaweed Carbon Solutions (JIP)
NIVA leder arbeidspakken «Monitoring and assessing environmental interactions», og skal evaluere økosystemeffektene av storskala offshore taredyrking.
ØKOFERSK
Hensikten med overvåkningsprogrammet er å skaffe referansedata fra upåvirka vannforekomster som påvirkninger kan vurderes opp mot, følge med på langsiktige endringer i naturlige forhold og storskala menneskelig påvirkning og å overvåke forsuringsvirkninger i ferskvann i Norge som følge av atmosfæriske tilførsler av langtransporterte luftforurensinger.
ØKOSTOR
Økosystemovervåking i store sjøer (ØKOSTOR): Programmet består av basisovervåking av store og betydelige vannforekomster og grensevassdrag.
Økosystemovervåking i kystvann (ØKOKYST)
Det nasjonale overvåkingsprogrammet «Økosystemovervåking i Kystvann – ØKOKYST» i regi av Miljødirektoratet består av flere delprogram som er inndelt etter økoregioner. Programmet er en del av den nasjonale basisovervåkningen av miljøtilstanden i kystvann og har til hensikt å overvåke og kartlegge miljøtilstanden i utvalgte områder langs norskekysten.
Forskningsseksjoner (6)
Marinbiologi
Seksjonen bidrar til å øke forståelsen av hvordan marine økosystemer blir påvirket av menneskelig aktivitet og hvordan de bør forvaltes. Vi har oppdrag for og samarbeider med forvaltningen om utvikling av kartleggings- og overvåkingsmetoder og verktøy for klassifisering av miljøtilstand i kystområdene.
Miljøgifter
NIVA har et bredt sammensatt forskermiljø som utvikler ny kunnskap om forurensning.
Miljøinformatikk
Seksjon for miljøinformatikk forvalter og kvalitetssikrer NIVAs data og gjør dem tilgjengelig for NIVAs forskere, i dag og i fremtiden.