Til hovedinnhold
English
Person med vadebukser ved et fiskegarn
Nyheter

Forskerne finner nesten ikke torsk i Oslofjorden

I over 40 år har NIVA overvåket miljøgifter i torsk i Oslofjorden. I den forbindelse har vi erfart at det er lite torsk. Nå er situasjonen mer kritisk enn noen gang: forskerne sliter med å finne nok torsk til undersøkelsene sine. 

Publisert:
Skrevet av
Sindre Haugan
Nøkkelforskere
Merete Schøyen

– Torskens dramatiske tilbakegang er et av mange signaler på at Oslofjorden sliter – og at vi trenger å gjøre noe nå, sier Merete Schøyen, seniorforsker i NIVA.

Hun leder overvåkningsprogrammet MILKYS der NIVA kartlegger miljøgifter langs hele norskekysten på vegne av Miljødirektoratet.

Kvinne med hjelm på båt
Seniorforsker Merete Schøyen merker at det mindre torsk i Oslofjorden enn før. Foto: Bård Nafstad, NRK

NRK ble med på jakt etter miljøgifter

NRK fulgte NIVA på jakt etter torsk og miljøgifter i Oslofjorden. Her dokumenterte de den kritiske situasjonen fjorden står ovenfor. Se NRKs videoreportasje og les artikkelen.

Mann tar prøver av fisk
Fisken analyseres for ulike typer av miljøgifter. Foto: Merete Schøyen, NIVA

Fiskeforbud i Oslofjorden

For mange er fiskeforbudet i Oslofjordområdet en påminnelse om hvor dårlig stilt det står til under vannoverflaten. Torsken er fredet fra svenskegrensa til Aust-Agder hele året. 

Våre forskere mener at en enda strengere fiskeriforvaltning er nødvendig for å beskytte de gjenværende fiskebestandene. Dette inkluderer innføring av null-fiskeområder og forbud mot bunntråling, spesielt i verneområder. 

Skilt der det står fiske forbudt
Forbudt å fiske torsk! Dette skiltet møter deg ofte dersom du ferdes langs fjorden. Foto: Sindre Haugan, NIVA

Hva kan vi gjøre for å redde Oslofjorden? 

Det finnes fortsatt håp for Oslofjorden. Ved å redusere utslipp fra kloakk og forurensning, gjenopprette ålegrasenger og verne viktige leveområder, kan vi bidra til bedre vannkvalitet og styrke fjordens helse.

NIVA jobber tett med myndigheter, næringsliv og lokalsamfunn for å utvikle kunnskapsbaserte tiltak som fremmer en renere og mer levende fjord. 

Sist oppdatert