Nyheter

Folk vil redde Oslofjorden – nå får forskerne hjelp
Et nytt prosjekt skal samle og teste småskala-tiltak og engasjere flere i arbeidet for en friskere fjord.

Giftig alge i Oslofjorden: NIVA følger utviklingen i sanntid
De giftige algene som er koblet til massedød av fisk på den danske vestkysten, er nå oppdaget i Oslofjorden. Algene følges minutt for minutt med NIVAs automatiserte overvåkningssystem på Color Fantasy.

Norges lengste fjord har pusteproblemer
Økte tilførsler og et varmere hav har ført til en urovekkende nedgang i oksygenkonsentrasjoner en rekke steder i norske fjorder. I Sognefjorden har oksygennivået sunket med rundt 15 prosent siden 1970.
.jpg)
Skogshogst skjer også under vann
Hvilke naturverdier mister vi i taretrålte områder?

Lav partikkelbelastning i RAS er bra for både laks og drift
I det nylig avsluttede prosjektet MikroRAS undersøkte vi hvordan partikkelbelastning påvirket vannkvalitet, mikrobiota, og laksens helse og vekst. Les mer om resultatene her.

Plastforurensning truer jordhelse i Europa
Ny forskning viser at plastforurensning i europeiske jordsmonn har nådd nivåer som kan påvirke jordhelsen, avlingskvaliteten og i verste fall maten vi spiser.

Gjende er en «vaktpost» for klimaendringer
Klimaendringer smelter isbreene raskere, med tydelige spor i vannmiljøet som resultat. Som en «vaktpost» i høyfjellet gir fjellsjøen Gjende tidlige signaler om hvordan økosystemer påvirkes av et endret klima.
.png)
Fluenes sperre: Nekter å leve i skittent vann
Ikke alle fluer trekkes mot skitt og lort. Steinfluene, for eksempel, takler ikke dårlig vannkvalitet og er nå i ferd med å forsvinne fra Alnaelva i Oslo. Når de små varslerne blir borte, vet vi at noe er galt.

Taredyrking – et kinderegg for bærekraft
En ny studie bekrefter at taredyrking kan bidra til å bremse klimaendringene, gi økt matsikkerhet og mer likestilling.
Torsken i Oslofjorden inneholder dobbelt så mye kvikksølv som på 80-tallet
Selv om NIVAs siste rapport viser stort sett stabile og lavere nivåer av miljøgifter langs norskekysten, viser måling av torsk at Oslofjorden er et av unntakene.

Ekstremvær øker mikroplastforurensningen i Oslofjorden
Ny forskning avdekker hvordan ekstremvær øker både spredningen og mengden mikroplast som havner i vannmiljøer som Oslofjorden.

Oslofjorden: Alvorlige funn i ny tilstandsrapport
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press. Forskere understreker behovet for koordinert innsats på tvers av sektorer for å forbedre tilstanden og sikre fjordens fremtid.
Ny forskningsmetode gir lavere miljøavtrykk og reduserer behov for fisketesting
Forskere ser nå på hvordan bruk av en spesiell type membran kan redusere behovet for testing av fisk. Den nye metoden er godt nytt for fisken, gir lavere kostnader og kan sikre mer sammenlignbare data på tvers i Europa.
.jpg)
Forskerne finner nesten ikke torsk i Oslofjorden
I over 40 år har NIVA overvåket miljøgifter i torsk i Oslofjorden. I den forbindelse har vi erfart at det er lite torsk. Nå er situasjonen mer kritisk enn noen gang: forskerne sliter med å finne nok torsk til undersøkelsene sine.
.jpg)
To nordiske håndbøker for naturbaserte løsninger lansert
Norden satser på å ta i bruk naturbaserte løsninger i møte med klima- og naturkrisen. NIVA står bak to nye digitale håndbøker om virkemidler og praktisk gjennomføring av slike løsninger.

Utlysning: Etikkrådgiver
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) kunngjør med dette en anbudskonkurranse for en uavhengig ekstern «Etikkrådgiver» til et HORIZON-prosjekt der NIVA er koordinator.

Grenseløst samarbeid mot plastforurensing
Hvordan skal vi bekjempe plastforurensing? Norske bistandsmidler og forskningsmiljøer har bygd kunnskap for å finne løsningene denne uka.
NIVA leder EU-prosjekt om restaurering av innsjøer
FutureLakes har som mål å vise hvordan teknologiske og naturbaserte løsninger kan revolusjonere beskyttelsen av europeiske innsjøer.

Restaurering forvandlet kråkebolleørken til rik oase
I Porsangerfjorden i Finnmark har storskala fjerning av kråkeboller fått tareskogen tilbake i det som var et marint ørkenlandskap. Snart ti år etter at kråkebollene ble fjernet kan prosjektet rapportere om fortsatt millioner av tareplanter og hjem for milliarder av smådyr.

Få lyspunkter i ny rapport om Europas vann
En ny tilstandsrapport viser at den økologiske tilstanden i de fleste vannforekomstene i Europa ikke har blitt bedre enn for seks år siden. Fortsatt er mindre enn 40 prosent av vannforekomstene i god eller bedre tilstand.