Nyheter
Ekstremvær øker mikroplastforurensningen i Oslofjorden
Ny forskning avdekker hvordan ekstremvær øker både spredningen og mengden mikroplast som havner i vannmiljøer som Oslofjorden.
Oslofjorden: Alvorlige funn i ny tilstandsrapport
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press. Forskere understreker behovet for koordinert innsats på tvers av sektorer for å forbedre tilstanden og sikre fjordens fremtid.
Ny forskningsmetode gir lavere miljøavtrykk og reduserer behov for fisketesting
Forskere ser nå på hvordan bruk av en spesiell type membran kan redusere behovet for testing av fisk. Den nye metoden er godt nytt for fisken, gir lavere kostnader og kan sikre mer sammenlignbare data på tvers i Europa.
Forskerne finner nesten ikke torsk i Oslofjorden
I over 40 år har NIVA overvåket miljøgifter i torsk i Oslofjorden. I den forbindelse har vi erfart at det er lite torsk. Nå er situasjonen mer kritisk enn noen gang: forskerne sliter med å finne nok torsk til undersøkelsene sine.
To nordiske håndbøker for naturbaserte løsninger lansert
Norden satser på å ta i bruk naturbaserte løsninger i møte med klima- og naturkrisen. NIVA står bak to nye digitale håndbøker om virkemidler og praktisk gjennomføring av slike løsninger.
Utlysning: Etikkrådgiver
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) kunngjør med dette en anbudskonkurranse for en uavhengig ekstern «Etikkrådgiver» til et HORIZON-prosjekt der NIVA er koordinator.
Grenseløst samarbeid mot plastforurensing
Hvordan skal vi bekjempe plastforurensing? Norske bistandsmidler og forskningsmiljøer har bygd kunnskap for å finne løsningene denne uka.
NIVA leder EU-prosjekt om restaurering av innsjøer
FutureLakes har som mål å vise hvordan teknologiske og naturbaserte løsninger kan revolusjonere beskyttelsen av europeiske innsjøer.
Restaurering forvandlet kråkebolleørken til rik oase
I Porsangerfjorden i Finnmark har storskala fjerning av kråkeboller fått tareskogen tilbake i det som var et marint ørkenlandskap. Snart ti år etter at kråkebollene ble fjernet kan prosjektet rapportere om fortsatt millioner av tareplanter og hjem for milliarder av smådyr.
Få lyspunkter i ny rapport om Europas vann
En ny tilstandsrapport viser at den økologiske tilstanden i de fleste vannforekomstene i Europa ikke har blitt bedre enn for seks år siden. Fortsatt er mindre enn 40 prosent av vannforekomstene i god eller bedre tilstand.
NIVA hjelper Latvia å rydde etter Sovjets marineflåte
Erfaring og kunnskap om opprydding av forurenset sjøbunn fra norske kystområder kommer godt med når NIVA skal hjelpe den latviske byen Liepaja å rydde opp i den sterkt forurensede Karosta-kanalen.
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være
En fersk NIVA-studie viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
Slik kan overvannshåndtering og grøntområder forbedre helse og miljø i byen
Naturens effekt på mental helse, plast i grønnsakshagen og grønne overvannsløsninger i by var blant temaene da NIVA inviterte til hagevandring.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs.
NiD4OCEAN er et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Hittil ukjente parasitter har fått fotfeste i Oslofjorden
Mens alles øyne har vært rettet mot næringssalter, lurv og fiskeri, har en hittil ukjent trussel vokst seg stor i Oslofjorden. Dette kan føre til sykdom og store problemer for allerede hardt pressede tangsamfunn og ålegrasenger.
Seks kritiske tiltak for å redde Oslofjorden
Oslofjorden står overfor store miljøutfordringer, men håpet er ikke ute. Dette ble understreket på NIVAs arrangement under Arendalsuka 2024.
Avdekker havets hemmeligheter med droner og 3D-teknologi
Med banebrytende sensorteknologi kan droner nå skanne livet under vann – fra luften. Miljøovervåkning i 3D er fremtiden, mener NIVA-forskere.
NIVA på Arendalsuka 2024
Vi står bak to egne arrangementer på Arendalsuka i år. Det ene handler om Oslofjorden og det andre om krypsiv.
Mjøsa klarer seg fortsatt bra etter «Hans»
Konsentrasjonene av fosfor i Mjøsa er høyere, men ikke kritisk høye, ett år etter ekstremværet «Hans».
Denne algens slim er gull verdt
I øvre del av Atna lever en alge med et merkelig utseende: den er brun og lang og veldig slimete, og den heter stankelveslep. Den ser og høres kanskje litt ekkel ut, men slimet er viktig som skjul og næring for en hel masse larver og småkryp.