Til hovedinnhold
English
Mikroskopibilde av alge
Algen Pseudochattonella er en gammel «kjenning» også fra norske farvann, der den tidligere har ført til fiskedød på Sørlandet og i Skagerrak. Nå er den påvist i Oslofjorden. (Foto: Birger Skjelbred/NIVA).
Nyheter

Giftig alge i Oslofjorden: NIVA følger utviklingen i sanntid

De giftige algene som er koblet til massedød av fisk på den danske vestkysten, er nå oppdaget i Oslofjorden. Algene følges minutt for minutt med NIVAs automatiserte overvåkningssystem på Color Fantasy.

Publisert:
Skrevet av
Gunnar Omsted
Nøkkelforskere
Anette Engesmo

– Vi registrerte algen med vårt FerryBox-system, som gjør det mulig å drive miljøovervåking i sanntid mens fergen går i rute mellom Oslo og Kiel, sier NIVA-forsker Anette Engesmo.

Den skadelige Pseudochattonella-algen, som i forrige uke tok livet av fisk i Danmark, kan følges som grønn «sky» på satellittbilder. Det er lett å se hvordan algene forflytter seg over tid.

– Med FerryBox-systemet på Kielferga har vi fulgt algen fra nord for Skagen for en uke siden, og nå har vi også sett den i ytre Oslofjord. Vi har også observasjoner fra kysten av Danmark med FerryBox på MS Norrøna, sier Engesmo, som legger til at det neppe er snakk om en stor oppblomstring i Oslofjorden.

Det er også meldt om observasjon av algene ved Flødevigen utenfor Arendal.

Satellittbilde av Skagerrak med grønne og gule felter.
Satellittbilder fra 1. april (t. v.) viser algeoppblomstringen som en grønn, giftig tunge langs vestkysten av Danmark. Noen dager senere (bildet til høyre) har algene forflyttet seg nordøstover, opp langs svenskekysten og mot inngangen av Oslofjorden. NB! Den grønne «skyen» ved inngangen til Oslofjorden fra 7. april inneholder trolig også andre typer alger enn den giftige Pseudochattonella-algen. (Satellittdata kommer fra EU-satellitten Sentinel 3 og er behandlet av NIVA.)

Har tidligere forårsaket fiskedød i Norge

Pseudochattonella er en kiselflagellat med evne til å bevege seg aktivt i vannsøylen. Den trives best i sjøvann med høy saltholdighet og mye nitrogen, og kan dykke ned under ferskere vannlag for så å svømme opp igjen. Det gjør at den også kan overleve i områder som Oslofjorden, til tross for lavere saltholdighet enn i Skagerrak.

– Dette er en alge vi kjenner fra tidligere oppblomstringer, blant annet i 1998, 2001 og 2017, der den har ført til fiskedød på Sørlandet og i Skagerrak, sier Engesmo.

Kolasj av mikroskopibilder av rund form
Bilder av Pseudochattonella-oppblomstringen, tatt med avansert bildeteknologi fra FerryBox-systemet. Algen har ingen ytre cellevegg, og kan derfor være veldig variabel i celleform.

 

Algene skader fisk ved å utskille et slags slim som setter seg fast i og ødelegger fiskens gjeller. I Danmark ble hundrevis av sild, laks og tobis skylt i land etter forrige ukes oppblomstring.

 

Viktig med tidlig varsling

Ved hjelp av miljødata fra Ferrybox-systemet og avansert bildeteknologi om bord på fergen, kan NIVA følge utviklingen av algesamfunnet i sanntid.

Dette gir et verdifullt beslutningsgrunnlag for både overvåkning, forskning og varsling.

– Automatisert miljøovervåkning som dette gjør at vi kan oppdage potensielt skadelige alger raskt og få informasjon om hvordan de sprer seg, forklarer Engesmo.

NIVAs forskere har oppdaget den skadelige Pseudochattonella-algen flere steder i Oslofjorden, blant annet her øst for Bolærne. 

Sist oppdatert