Til hovedinnhold
English
Strand med sjø i bakgrunnen
Nyheter

To nordiske håndbøker for naturbaserte løsninger lansert

Norden satser på å ta i bruk naturbaserte løsninger i møte med klima- og naturkrisen. NIVA står bak to nye digitale håndbøker om virkemidler og praktisk gjennomføring av slike løsninger.

Publisert:

Hva skal til for at de nordiske landene i enda større grad tar i bruk naturbaserte løsninger som svar på store samfunnsutfordringer som klimaendringer og tap av naturmangfold?

Dette spørsmålet er utgangspunktet for Nordisk ministerråds program for naturbaserte løsninger. Programmet har de siste fire årene finansiert flere store prosjekter på tvers av landene i Norden som kan bidra til målet om å bli verdens mest bærekraftige region. Denne uken ble to håndbøker som bygger på disse prosjektene lansert – og NIVA har bidratt i stor grad.

Håndbok for virkemidler

Håndboken for virkemidler, eller policy handbook på engelsk, kan støtte utviklingen av for eksempel lover, finansieringsordninger, strategier og informasjonskampanjer for naturbaserte løsninger.

Her finner du den digitale håndboken: www.NBSpolicy.org

For at det skal bli flere som tar i bruk denne typen løsninger, som for eksempel grønne tak og å åpne bekker for å håndtere overvann i stedet for å la vannet gå i rør, trengs det blant annet kunnskap om effektene av slike løsninger, praktisk erfaring og oppfølging gjennom skjøtsel og vedlikehold. Naturbaserte løsninger handler ikke bare om selve den praktiske gjennomføringen. For eksempel er det å skaffe finansiering en typisk hindring som går igjen i flere prosjekter.

– Håndboken inneholder tips og informasjon som vi håper kan bidra til at flere kommer i gang med naturbaserte løsninger og at de som allerede jobber med det får nye verktøy og virkemidler for å øke innsatsen, sier Caroline Gundersen Enge, forsker i NIVA og prosjektleder for A-DVICE-prosjektet som står bak håndboken.

Prosjektet har vært ledet av NIVA med danske Norion consult, svenske Ensucon AB, finske VTT og Universitet på Island som samarbeidspartnere

Illustrasjon prosjektet advice: Hus, natur, mennesker.
Klikk på illustrasjonen for større versjon.

Hva er naturbaserte løsninger?

Naturbaserte løsninger er definert av FNs miljøprogram som

«tiltak for å beskytte, bevare og restaurere, og på en bærekraftig måte bruke og forvalte, naturlige eller modifiserte økosystemer på land, i ferskvann, langs kysten og i havet, som på en effektiv og tilpasset måte håndterer sosiale, økonomiske og miljømessige utfordringer og samtidig er til beste for menneskers livskvalitet, økosystemtjenester, økosystemenes motstandsdyktighet og naturmangfoldet.»

Bygger på tidligere prosjekter

Innholdet i håndboken er kategorisert etter ulike tema slik at den kan treffe beslutningstakere i ulike sektorer og på ulike forvaltningsnivåer – fra lokalt til regionalt og nasjonalt.

– I håndboken beskriver vi også mange eksempler fra nordiske landene på hvordan man har løst ulike utfordringer som kan inspirere andre, sier Enge.

Innholdet i virkemiddelhåndboken bygger på tidligere prosjekter i det nordiske programmet som NIVA også har ledet.

Les mer om de nordiske NBS-prosjektene her.

I tillegg har representanter fra kommuner, regionale myndigheter, departementer, direktorater, miljøorganisasjoner og andre interessenter deltatt i intervjuer og en nordisk workshop for å dele sine synspunkt og erfaringer.

Praktisk håndbok for naturbaserte løsninger

Parallelt med virkemiddelhåndboken har det også blitt utviklet en Nordisk håndbok for gjennomføring og planlegging av naturbaserte løsninger i praksis. Denne håndboka ligger på nettsiden nbsguide.org.

– Vi håper at disse håndbøkene vil gjøre det lettere for de som er interesserte i å bruke naturbaserte løsninger å planlegge vellykkede NBL-prosjekter, og at håndbøkene vil bidra til å gjøre bruken av naturbaserte løsninger i Norden vanligere, sier forskningssjef i NINA og prosjektleder i GuideNBS-prosjektet Leonard Sandin.

GuideNBS-prosjektet har vært ledet av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) med Universitetet i Århus, det finske instituttet for naturressurser Luke, Færøyenes nasjonalmuseum, Islands landbrukshøyskole, Universitet i Lund og NIVA som samarbeidspartnere.

NIVA har blant annet bidratt til delene av håndboken som handler om naturbaserte løsninger i urbane landskap og langs kysten.

– Det er mye å lære av hverandre på tvers av landegrenser og fagområder. Vi er veldig fornøyde med å ha bidratt til begge håndbøkene, som vi håper vil være til nytte for alle som ønsker å planlegge og gjennomføre naturbaserte løsninger i sine nærområder eller kommuner, avslutter forskningsleder i NIVA Isabel Seifert-Dähnn.

Relaterte tema

Sist oppdatert