Ekstremvær øker mikroplastforurensningen i Oslofjorden
Ny forskning avdekker hvordan ekstremvær øker både spredningen og mengden mikroplast som havner i vannmiljøer som Oslofjorden.
Målingene, som blant annet er gjort i indre Oslofjord og Alnaelva etter ekstremværet «Hans» i fjor, dokumenterer hvordan ekstreme nedbørsmengder drar med seg store mengder plastpartikler og andre uønskede stoffer ut i Oslofjorden.
Oslo er dårlig rustet for ekstremvær
– Når vi opplever så kraftige nedbørsmengder, overstiger det kapasiteten til byens kloakkrenseanlegg. I tillegg skyller de store vannmassene med seg mikroplast fra bildekk, avfall fra gatene og en rekke andre forurensningskilder, sier Elisabeth Rødland som er forsker i NIVA.
Om overvåkningsprogrammet: Mikroplast i kystområder, elver og innsjøer (Mikronor)
Mikronor er et overvåkingsprogram som skal øke kunnskapen om omfanget av mikroplastforurensingen i Norge.
Miljøovervåkingen er finansiert av Miljødirektoratet og blir utført av NIVA, i samarbeid med forskingsinstituttet NILU.
Enda en trussel mot et allerede sårbart økosystem
Mikroplastforurensning handler ikke bare om plastpartiklene. Men også alle de kjemikaliene som følger med plasten, og de uønskede konsekvensene disse stoffene kan ha på livet i havet.
– Oslofjorden er allerede under sterkt press. Vi ser høye nivåer av forurensning, lav fiskebestand og andre miljøpåvirkninger. Når vi i tillegg avdekker store mengder mikroplast som skylles ut i fjorden, gir det enda en grunn til bekymring, sier Vanja Alling som er prosjektleder for overvåkningsprogrammet Mikronor.
Hyppigere og mer intenst vær vil kreve fremtidsrettede tiltak
Klimaforskningen viser at vi kan forvente oss hyppigere og mer intens ekstremvær i årene fremover. Derfor er det viktig å utvikle tiltak som kan redusere mikroplastutslipp og annen type forurensning før det havner i fjorden. NIVA bidrar med viktig kunnskap som kan hjelpe kommuner, beslutningstakere og næringsliv ta riktige valg.
– Vi kan anbefale tiltak, som bedre overvannshåndtering og mer effektive renseløsninger for å hindre at mikroplast og skadelige kjemikalier havner i fjorden, sier Rødland.