Få lyspunkter i ny rapport om Europas vann
En ny tilstandsrapport viser at den økologiske tilstanden i de fleste vannforekomstene i Europa ikke har blitt bedre enn for seks år siden. Fortsatt er mindre enn 40 prosent av vannforekomstene i god eller bedre tilstand.
− Vi ser at Europas vann er under betydelig press. Nå haster det å iverksette forskningsbaserte tiltak som sikrer forsyningen av ferskvann, sier koordinatoren for det europeiske syntesesenteret, NIVAs viseadministrerende direktør Thorjørn Larssen.
Nøyaktig hvorfor tilstanden er som der er, vet vi ikke. Det kan henge sammen med at tiltakene har vært for få eller for dårlige. Men det kan også hende at tiltakene har virket, men at klimaendringene har motvirket dem, sier sjefsforsker i NIVA, Anne Lyche Solheim.
Lyche Solheim er en av nøkkelpersonene bak den delen av rapporten som handler om den økologiske tilstanden i europeiske vannforekomster.
Forsinket respons eller effekt av klimaendringer
Økosystemene trenger også tid til å reagere etter at tiltak er gjennomført. Det gjør at endringer kan være på vei uten at de gir utslag på den økologiske tilstanden før etter noen år.
Klimaendringer kan også være en del av årsaken til at tilstanden i de fleste vannforekomstene står på stedet hvil.
− Det er grunn til å tro at vi uten tiltak ville sett en enda dårligere tilstand i økosystemene. Et endret klima gir oss i Europa mer styrtregn, flom og tørke. I tillegg er vannet blitt varmere, noe som fører til raskere algevekst og mindre oksygen i vannet, sier Lyche Solheim.
En annen mulig årsak til manglende forbedring kan være utilstrekkelig gjennomføring av tiltak, for eksempel i landbruket.
I tillegg til at utviklingen står på stedet hvil, trass i tiltak for å forbedre den økologiske tilstanden i vannforekomstene, skader forurensning og naturinngrep leveområdene for mange arter.
Noen lyspunkter
I noen vannforekomster som var i dårlig tilstand i 2015, er imidlertid den økologiske tilstanden for bunndyr i elver og planteplankton i innsjøer noe bedre i dag.
− Vi tror dette kan være en positiv effekt av lokale tiltak mot kloakkutslipp, sier Lyche Solheim.
Les European Environment Agency sin pressemelding om rapporten her.
Temasenteret for biodiversitet og økosystemer (ETC-BE), som koordineres av NIVA utfører analysene på oppdrag fra det europeiske miljøbyrået – EEA.