Forurensning
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra NIVA (32)
Ailbhe Lisette Macken
Amy Lusher
Anders Ruus
Artikler (4)
Ønsker global bildekkdatabase for å redusere forurensing
Mangelfull data skaper usikkerhet om hvor mye bildekkpartikler som havner i miljøet. Nå oppfordrer forskere industri og myndigheter til å innføre et system som skal gjøre det lettere å peke på årsak – og slik redusere utslippene.
Forurenset nedbør og smeltevann skader Oslofjorden
KRONIKK: På veien mot en fremtid med renere overvann, er det spesielt tre ting som er viktig: redusere forurensningskildene, håndtere forurenset snø og overvann før det havner i elvene og fjorden, og mer kunnskap om overvannets kjemiske sammensetning.
Europas hav står overfor en usikker framtid
Prosjekter (8)
BEDREVANN
I BEDREVANN-prosjektet skal vi studere virkningen av cyanotoksin-forurenset vanningsvann i landbruket og risikoen for matprodusenter og sluttbrukere med Akersvannet i Vestfold som pilotområde. Akersvannet er en svært næringsrik innsjø med årlige oppblomstringer av toksinproduserende cyanobakterier. Vann fra innsjøen brukes til vanning av omkringliggende jordbruksområder hvor det i stor grad dyrkes grønnsaker, og dette kan utgjøre en risiko for trygg matproduksjon.
CrossGov
NIVA leder dette omfattende EU-prosjektet som skal undersøke samspillet mellom alle europeiske regelverk som påvirker miljøet i havet og kysten.
ETC-BE AMR: Antimicrobial resistance in European surface waters
Vi trenger bedre kunnskap om forekomsten av antimikrobiell resistens (AMR) i overflatevann, særlig nedstrøms for urbane renseanlegg. I dag finnes det imidlertid ingen europeisk oversikt over forekomsten av AMR i overflatevann. Dette prosjektet vil utvikle en grunnleggende metodikk for overvåking av antimikrobiell resistens i overflatevann på europeisk nivå.
Forskningsseksjoner (3)
Miljøgifter
NIVA har et bredt sammensatt forskermiljø som utvikler ny kunnskap om forurensning.
Nedbørfeltprosesser
Seksjon for nedbørfeltprosesser jobber med å forstå hvordan ulike forurensninger spres i miljøet og hvordan de påvirker vannkvaliteten i elver, innsjøer og fjorder. Våre studier legger grunnlaget for og støtter politiske retningslinjer og utbedringer for å redusere uønskede miljøpåvirkninger.
Urbane miljøer og infrastruktur
Seksjonen forsker på tema som bidrar til å utvikle byer og tettsteder, og infrastruktur i en bærekraftig retning og som påvirker omgivelsene minst mulig. Vi studerer problemene, prosessene, og løsningene for håndtering av drikkevann, avløpsvann og overvann i urbane områder og i et endret klima.