Helhetlig miljøforvaltning
For å beskytte miljøet og opprettholde viktige økosystemtjenester er det avgjørende med inkluderende og helhetlige systemer for miljøforvaltning. Mye av arbeidet som utføres i NIVA, bidrar til miljøforvaltning på en eller annen måte. På tvers av organisasjonen utfører NIVA miljøovervåking og gir konsultasjoner, råd eller offentlige kommentarer for å støtte bærekraftig og effektiv miljøforvaltning.
NIVA har også spesifikk og unik ekspertise og kompetanse til å forske på utvikling og implementering av selve miljøforvaltningen. Vi sammenligner styringssystemer, utforsker alternative måter å styre på, og vi analyserer verdiene, fortellingene og maktforholdene som ligger til grunn for dem. Forskningen bygger på en felles forståelse av at miljøforvaltning skal sikre en bærekraftig forvaltning av naturressurser, forene konkurrerende behov og interesser og anerkjenne ulike perspektiver og kunnskapsformer.
Hva er miljøforvaltning?
Miljøforvaltning omfatter et landskap av aktører, tilnærminger og systemer som forvalter miljøet, økosystemer og naturressurser. Det refererer til prosesser for kollektiv beslutningstaking, planlegging, drøfting og kapasitetsbygging, både innenfor og utenfor formelle reguleringer og institusjoner.
Hva gjør NIVA? Hvordan tilnærmer NIVA seg temaet?
NIVA har kompetanse på tvers av et bredt spekter av fagdisipliner om hvordan mennesker, kultur, økonomi og miljø påvirker hverandre, og hvilke verdier, perspektiver og kunnskap som gjenspeiles og bør gjenspeiles i miljøforvaltningen. Vi leder, deltar i og gir innspill til forskningsprosjekter som samhandler med flere forvaltningsnivåer.
NIVA har deltatt aktivt i det mellomstatlige forhandlingsutvalget for en global plastavtale (Plastic Treaty), og ledet flere internasjonale kapasitetsbyggingsprosjekter som støtter implementeringen av Minamata- og Stockholm-konvensjonene (f.eks. INOPOL). Arbeidet vårt med havregnskap og økosystemregnskap er direkte relevant for overvåkingsrammeverkene under det globale rammeverket for biologisk mangfold etter 2020, målene for bærekraftig utvikling og Paris-avtalen.
Regionalt er vi involvert i EU-prosjekter om politisk samstemthet i forvaltningen av kyst- og havsystemer, havnivåstigning og verneområder (CrossGov). Vi driver også forsknings- og kapasitetsutviklingsprosjekter i India og ASEAN-regionen om forvaltning av plastforurensning (ASEANO 2 | NIVA) og marine og kystnære økosystemregnskap (INECO).
NIVA er også aktiv i Arktis med forskning som bidrar til god arktisk forvaltning, samarbeid mellom sektorer og beskyttelse av viktige økosystemer og funksjoner, og de samfunnene som er avhengige av disse (BLUEMISSION).
I Norge har NIVA sterke relasjoner til lokale myndigheter, berørte lokalsamfunn og fagmiljøer, og arbeider med miljøforvaltningsprosjekter i flere av Norges regionale hav- og kystområder, inkludert Oslofjorden og Skagerrak ((MAREA).
I våre prosjekter om miljøforvaltning bruker vi metoder som semistrukturerte intervjuer, fokusgruppediskusjoner, spørreundersøkelser, kartlegging av interessenter og nettverk, tilrettelagte workshoper, deltakende kartlegging, litteraturgjennomgang, kvalitativ analyse, modellering, kapasitetsbygging, empiriske casestudier og politisk analyse. I alle våre tilnærminger tar vi hensyn til prinsipper om likeverd, rettferdighet, deltakelse og inkludering.
Hvorfor er dette arbeidet viktig?
Sterk miljøforvaltning er helhetlig og inkluderende, og tar hensyn til mange ulike, og ofte konkurrerende og motstridende, behov og prioriteringer når det gjelder miljø og naturressurser. Det kan føre til en bedre og mer bærekraftig forvaltning og sikre en mer rettferdig fordeling av kostnader og fordeler knyttet til miljøbeslutninger. Effektivt miljøstyre er også avgjørende for at vedtatte lover og regler skal kunne iverksettes og etterleves. På den annen side er svak miljøforvaltning begrensende og ekskluderende, og den beskytter ikke økosystemene og de menneskelige samfunnene som er avhengige av dem.
Ta kontakt om du vil vite mer om hvordan vi jobber innenfor dette området.