Overvåkningsprogrammer
NIVA leder en rekke store, nasjonale overvåkningsprogrammer og deltar som partner i flere andre.
Miljøovervåking i Norge gir myndighetene kunnskap til å sette i gang tiltak for å vedlikeholde eller forebygge forringelse av miljøverdier. Målet er å skaffe et godt kunnskapsgrunnlag for tiltak og politiske beslutninger, og å sikre befolkningen informasjon om miljøets tilstand.
Miljøovervåkingen gir grunnlag for å gjennomføre miljøtiltak nasjonalt og internasjonalt. Det viser også om iverksatte tiltak har effekt. Resultatene er dessuten viktig for prioriteringer innenfor miljøforvaltningens arbeidsområder.
NIVA er ansvarlig for gjennomføring av flere av Miljødirektoratets nasjonale overvåkningsoppdrag og har delansvar i en rekke andre. Vi har lang erfaring med planlegging og gjennomføring av omfattende feltarbeid, koordinering av underleverandører, fra internasjonale forskningsinstitutter til lokale prøvetakere, kjemiske og biologiske analyser, rapportering og publisering av resultater, samt popularisering og formidling til ulike interessenter.
Følg lenkene under for å lese mer om våre nasjonale overvåkningsprogrammer.
Økosystemovervåking i kystvann (ØKOKYST)
Det nasjonale overvåkingsprogrammet «Økosystemovervåking i Kystvann – ØKOKYST» i regi av Miljødirektoratet består av flere delprogram som er inndelt etter økoregioner. Programmet er en del av den nasjonale basisovervåkningen av miljøtilstanden i kystvann og har til hensikt å overvåke og kartlegge miljøtilstanden i utvalgte områder langs norskekysten.
Overvåkning av miljøgifter i kystområdene (MILKYS)
Programmet følger med på nivåer, trender og effekter av de mest miljøfarlige tungmetallene og organiske miljøgifter i marine organismer langs hele norskekysten, fra Oslofjorden til Varangerfjorden, og på Svalbard.
Overvåking av miljøgifter i ferskvann (MILFERSK)
Programmet skal gi informasjon om forekomst og nivå av vannforskriftens prioriterte stoffer og vannregionspesifikke stoffer i ferskvannsfisk.
Mikroplast i kystområder, elver og innsjøer (Mikronor)
«Overvåking av mikroplast i kystområder, elver og innsjøer» er et nytt overvåkingsprogram som skal øke kunnskapen om omfanget av mikroplastforurensingen i Norge.
Screeningprogrammet
Screeningprogrammet er vår første instans for å undersøke forekomsten av nye typer miljøgifter. Resultatene brukes til å vurdere behov for nye reguleringer og om det undersøkte stoffet bør inngå i de andre overvåkingsprogrammene.
Elveovervåkingsprogrammet
Elveovervåkingsprogrammet har som formål å beregne tilførsler av næringsstoffer og miljøgifter til norske havområder gjennom overvåking av elver og modellering av tilførsler fra områder uten overvåking.
Overvåking av referanseelver
Programmet "Overvåking i referanseelver" består av overvåking i antatte referanselokaliteter i elver med ingen eller ubetydelig menneskelig påvirkning.
ØKOSTOR
Økosystemovervåking i store sjøer (ØKOSTOR): Programmet består av basisovervåking av store og betydelige vannforekomster og grensevassdrag.
ØKOFERSK
Hensikten med overvåkningsprogrammet er å skaffe referansedata fra upåvirka vannforekomster som påvirkninger kan vurderes opp mot, følge med på langsiktige endringer i naturlige forhold og storskala menneskelig påvirkning og å overvåke forsuringsvirkninger i ferskvann i Norge som følge av atmosfæriske tilførsler av langtransporterte luftforurensinger.
Miljøgifter i en urban fjord
Programmet har som hensikt å kartlegge nivåer av miljøgifter som er tilstede i en fjord i et tett befolket område og hvordan forurensningen oppkonsentreres i næringsnettet i fjordsystemet.
Havforsuringsovervåking i norske farvann
Prosjektets formål er å overvåke havforsuring i norske farvann for å gi oversikt over hvor fort norske havområder forsures på grunn av menneskeskapte CO2-utslipp.