BLUE CONNECT
BLUE CONNECT er et Horisont Europa (EU) finansiert prosjekt hvor målsetningen er å styrke de marine økosystemenes motstandskraft, samt fremme en bærekraftig forvaltning av Europas kyst- og havområder gjennom samarbeid og involvering av myndigheter, lokale forvaltere og interessegrupper i lokalsamfunnet.
Om prosjektet
Marint vern for fremtiden
BLUE CONNECT adresserer det økende behovet for å beskytte og restaurere marine habitater og økosystemer i EU og globalt innen 2030.
Sammen med forvaltere av marine verneområder, myndigheter, næringsliv og lokalsamfunn fra 12 demonstrasjonsområder i Europa – inkludert Raet marine nasjonalpark på sørlandskysten - vil BLUE CONNECT utvikle, fremme og demonstrere en systematisk tilnærming til marint vern.
Gjennom samarbeidsinnsatsen vil BLUE CONNECT utvikle en effektiv plan for effektiv marin forvaltning som direkte støtter 1) fastsettelse av vitenskapsbaserte bevaringsmål, 2) samdefinerte og demokratiske bevaringstiltak for effektiv verneområdeforvaltning, 3) sikre bevaringseffektivitet og 4) demonstrere potensialet disse verktøyene har for replikasjon og bredere bruk.
For å oppnå dette, skal prosjektet etablere et helhetlig modelleringsrammeverk som kan integrere ulike elementer av biologisk mangfold, økologisk funksjon, økosystemtjenester og økologiske korridorer (connectivity). Rammeverket skal også ta hensyn til innspill fra interessenter og lokalsamfunn for å hensynta sosiale, økonomiske og kulturelle aspekter når marine verneområder og økologiske korridorer skal defineres.
Prosjektet har som ambisjon å bidra til en mer omfattende, vitenskapsbasert og helhetlig tilnærming når nye marine verneområder skal etableres, eller ved utvidelse og styrking av vern i eksisterende verneområder, restaurering av økosystemer, eller tilrettelegging av økologiske korridorer.
I Norge er Raet MNP valgt ut som ett av disse 12 demonstrasjonsområdene, og NIVA arbeider i dette prosjektet særdeles tverrfaglig ved å integrere samfunns- og naturvitenskapelig kunnskap i prosessen mot å definere rettferdige og effektive bevaringstiltak, etablere kunnskapsbaserte bevaringsmål, samt integrere økosystemvurdering og overvåkingsverktøy som kan brukes i en norsk kontekst. I samarbeid med det norske rådgivningsselskapet SALT bidrar NIVA også til aktiviteter for å engasjere og inkludere lokalaktører i prosjektet.
Prosjektet startet 1 Oktober 2024 og løper frem til Mars 2028.