Til hovedinnhold
English
Prosjekter

MONIS6 (’Monitoring of non-indigenous species’ 6), Status for miljø-DNA-overvåking i marine områder under NOVANA-programmet for 2017 til 2023

Ved bruk av artsspesifikk deteksjon av miljø-DNA rapporteres her om funn i danske farvann av ikke-hjemmehørende marine arter for perioden 2017 til 2023.

Prosjektperiode
-
Finansiering
Den Danske Miljøstyrelse
Kontaktpersoner
Steen Wilhelm Knudsen

Om prosjektet

Utbredelsen av marine fremmede arter er vanskelig å kartlegge ved hjelp av konvensjonell overvåking. I et forsøk på å få en bedre forståelse av hvor i danske farvann fremmede arter forekommer og har sin hyppigste utbredelse, kartlegger dette prosjektet påvisningene av miljø-DNA fra fremmede arter som kan påvises i filtrerte vannprøver i perioden 2017-2023.

Siden 2017 har Den Danske Miljøstyrelse hvert år samlet inn vannprøver fra marine overvåkingsstasjoner fra både åpent hav og kystområder i Danmark. Alle vannprøver filtreres under feltarbeidet og tømmes deretter for vann og lagres nedfrosset. NIVA Danmark har i samarbeid med Statens Naturhistoriske Museum i Danmark analysert 300 vannprøver for miljø-DNA fra marine fremmede arter ved hjelp av artsspesifikke deteksjonssystemer og kvantitativ polymerase chain reaction (qPCR) for å vurdere nivåene av artenes miljø-DNA i vannprøvene. Selv om nivåene av miljø-DNA ikke kan oversettes til biomasse eller antall individer, kan det gi en indikasjon på hvor det finnes fremmede arter i danske farvann. Sammenlignet med andre funn som er rapportert i databaser, er det en tendens til økning i funn og påvisninger av fremmede arter i perioden 2017-2023.

I tillegg presenterer prosjektet ytterligere fem artsspesifikke sporingssystemer som har potensial til å bidra til å påvise miljø-DNA fra fremmede arter som ikke tidligere har blitt overvåket i danske farvann.