Oslofjorden
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra NIVA (22)
Anders Gjørwad Hagen
Anders Ruus
André Staalstrøm
Anne Luise Ribeiro
Christian Vogelsang
Eli Rinde
Gunhild Borgersen
Gunnar Sander
Hege Gundersen
Helene Frigstad
Ingvild Skumlien Furuseth
Janne Kim Gitmark
Kristina Øie Kvile
Kristoffer Kalbekken
Leah Amber Jackson-Blake
Magnus Dahler Norling
Marc Anglès d'Auriac
Marianne Olsen
Marit Frederikke Markussen Bjorbækmo
Merete Grung
Morten Jartun
Saskia Trubbach
Artikler (18)
Oslofjorden: Alvorlige funn i ny tilstandsrapport
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press. Forskere understreker behovet for koordinert innsats på tvers av sektorer for å forbedre tilstanden og sikre fjordens fremtid.
Hittil ukjente parasitter har fått fotfeste i Oslofjorden
Mens alles øyne har vært rettet mot næringssalter, lurv og fiskeri, har en hittil ukjent trussel vokst seg stor i Oslofjorden. Dette kan føre til sykdom og store problemer for allerede hardt pressede tangsamfunn og ålegrasenger.
Seks kritiske tiltak for å redde Oslofjorden
Oslofjorden står overfor store miljøutfordringer, men håpet er ikke ute. Dette ble understreket på NIVAs arrangement under Arendalsuka 2024.
Mikroplast fra bildekk funnet i store mengder i Oslofjorden
En ny NIVA-rapport viser at det er like mye mikroplast fra bildekk enkelte steder i Oslofjorden som i jordprøver ved høytrafikkerte veier.
Slik velger du en miljøvennlig sjampo
Hygieneprodukter skal være ufarlige for deg som forbruker, men valget du gjør i butikken kan påvirke miljøet. Hvordan velge en sjampo som livet i Oslofjorden også kan tåle?
Dramatiske spor av Hans i vannmiljøer på Østlandet
Vannkvaliteten i både Oslofjorden og en rekke av våre store innsjøer er påvirket av flommen etter ekstremværet Hans. Vi ser algeoppblomstringer både i ferskvann og saltvann, og Oslofjorden er blitt kaldere og mer grumsete.
Vannforskernes badetips
Skal du bade i sommer? NIVAs ekspertpanel forteller deg det du bør vite før du kaster deg uti innsjøer, fjorder eller hav.
Fem grep på vei til en friskere Oslofjord
Kronikk: Ved å velge miljøvennlige produkter og være bevisst på håndtering av avfall, kan du sørge for at det blir færre miljøgifter i Oslofjorden – og samtid beskytte egen helse.
Forurenset nedbør og smeltevann skader Oslofjorden
KRONIKK: På veien mot en fremtid med renere overvann, er det spesielt tre ting som er viktig: redusere forurensningskildene, håndtere forurenset snø og overvann før det havner i elvene og fjorden, og mer kunnskap om overvannets kjemiske sammensetning.
Arendalsuka 2022
Oppdaterte tall for nitrogentilførsler til Ytre Oslofjord
Nesten to kilo mikroplast slites av fra bildekkene våre hvert år
Oslofjorden gror igjen
Ny utslippsledning kan ha gitt hyppigere dypvannsfornyelse i Bunnefjorden
Lavere nivåer av miljøgifter langs norskekysten – men fortsatt høye konsentrasjoner av kvikksølv i torsk i enkelte urbane områder
Kan glupske krabber og leppefisk forklare blåskjell-kollapsen?
Hvor mye er Oslofjorden verdt?
Oslofjorden under lupen
Prosjekter (5)
Miljøgifter i en urban fjord
Programmet har som hensikt å kartlegge nivåer av miljøgifter som er tilstede i en fjord i et tett befolket område og hvordan forurensningen oppkonsentreres i næringsnettet i fjordsystemet.
Naturregnskap for helhetlig plan for Oslofjorden (MAREA)
Kartlegging og verdisetting av økosystemtjenester kan bidra til å snu forringelsen av økosystemer i intensivt brukte kystområder.
Overvåking av Indre Oslofjord
Overvåkingsprogrammet for Indre Oslofjord har gjennomført undersøkelser av marinbiologi og hydrografi/hydrokjemi hvert år siden 1970-årene.
Overvåkning av miljøgifter i kystområdene (MILKYS)
Programmet følger med på nivåer, trender og effekter av de mest miljøfarlige tungmetallene og organiske miljøgifter i marine organismer langs hele norskekysten, fra Oslofjorden til Varangerfjorden, og på Svalbard.
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord skal fremskaffe informasjon om fjordens miljøtilstand og tilførslene til den fra landområdene og elvene rundt fjorden.
Arrangementer (1)
Oslofjorden sliter. Hva skal til for å friskmelde den?
Arendalsuka: På tross av mye engasjement og kunnskap, står det dårlig til med Oslofjorden. NIVA samler forvaltning, politikere, næringsliv, miljøvern og forskning til diskusjon om hvordan vi kan få mer liv i fjorden igjen.