Innsjøer
Relatert innhold
Involverte fra Niva (13)
Andreas Ballot
Birger Skjelbred
Camilla H C Hagman
Artikler (10)
NIVA leder EU-prosjekt om restaurering av innsjøer
FutureLakes har som mål å vise hvordan teknologiske og naturbaserte løsninger kan revolusjonere beskyttelsen av europeiske innsjøer.
Mjøsa klarer seg fortsatt bra etter «Hans»
Konsentrasjonene av fosfor i Mjøsa er høyere, men ikke kritisk høye, ett år etter ekstremværet «Hans».
Vansjø på rett vei
Øst for Moss, rett nord for Rygge flystasjon, ligger en perle av en innsjø kjent for båtliv, fiske, bading og padling, samt for fantastiske forhold for turskøyting om vinteren. Dette er idylliske Vansjø! Men under overflaten har det ikke alltid vært like idyllisk…
Mjøsa klarer seg bra etter Hans – enn så lenge
Storflommen høsten 2023 førte urenset kloakk og avrenning fra landbruk og bebyggelse rett ut i Norges største innsjø. Noen måneder senere var tilstanden nesten som før igjen. Men vil det vare?
Brunere vann bremser oppblomstring av skadelige cyanobakterier i innsjøer
Vi har lenge visst at oppblomstringer av giftige cyanobakterier i innsjøer øker med tilførsel av næringsstoffer fra landbruk og kloakkutslipp. Men at slike oppblomstringer bremses av brunt vann, er et nytt og overraskende funn.
Dramatiske spor av Hans i vannmiljøer på Østlandet
Vannkvaliteten i både Oslofjorden og en rekke av våre store innsjøer er påvirket av flommen etter ekstremværet Hans. Vi ser algeoppblomstringer både i ferskvann og saltvann, og Oslofjorden er blitt kaldere og mer grumsete.
Vannforskernes badetips
Skal du bade i sommer? NIVAs ekspertpanel forteller deg det du bør vite før du kaster deg uti innsjøer, fjorder eller hav.
God økologisk tilstand i Mjøsa i 2021
Forsuret eller bare sur?
Vannet i norske innsjøer er blitt brunere, men likevel bedre
Prosjekter (12)
BEDREVANN
I BEDREVANN-prosjektet skal vi studere virkningen av cyanotoksin-forurenset vanningsvann i landbruket og risikoen for matprodusenter og sluttbrukere med Akersvannet i Vestfold som pilotområde. Akersvannet er en svært næringsrik innsjø med årlige oppblomstringer av toksinproduserende cyanobakterier. Vann fra innsjøen brukes til vanning av omkringliggende jordbruksområder hvor det i stor grad dyrkes grønnsaker, og dette kan utgjøre en risiko for trygg matproduksjon.
ETC-BE AMR: Antimicrobial resistance in European surface waters
Vi trenger bedre kunnskap om forekomsten av antimikrobiell resistens (AMR) i overflatevann, særlig nedstrøms for urbane renseanlegg. I dag finnes det imidlertid ingen europeisk oversikt over forekomsten av AMR i overflatevann. Dette prosjektet vil utvikle en grunnleggende metodikk for overvåking av antimikrobiell resistens i overflatevann på europeisk nivå.
Fremtidige nivåer av nitrosaminer og nitraminer i drikkevann nær CO2-fangstanlegg (FuNitr)
FuNitr vil bidra med ny kunnskap og nye verktøy for å sikre en trygg implementering av CO2-fangstteknologi, og vil dermed støtte det nasjonale Langskip-prosjektet for CO2-fangst og -lagring.
Forskningsseksjoner (1)
Nedbørfeltprosesser
Seksjon for nedbørfeltprosesser jobber med å forstå hvordan ulike forurensninger spres i miljøet og hvordan de påvirker vannkvaliteten i elver, innsjøer og fjorder. Våre studier legger grunnlaget for og støtter politiske retningslinjer og utbedringer for å redusere uønskede miljøpåvirkninger.