Elver og bekker
Relatert innhold
Involverte fra Niva (14)
Anders Gjørwad Hagen
Cathrine Brecke Gundersen
François Clayer
Gunnar Sander
Hans Fredrik V Braaten
Ingvild Skumlien Furuseth
Joanna Lynn Kemp
Jonas Persson
Kari Austnes
Leah Amber Jackson-Blake
Magnus Dahler Norling
Marc Anglès d'Auriac
Rachel Hurley
Sondre Meland
Artikler (9)
Naturrestaurering er løsningen for Oslos mest forurensede elv
Industri og tidligere tiders avfallshåndtering gjorde den til Oslos mest forurensede elv. Nå jobber forskere med å forstå mer om Alnaelva, og finne løsninger for å få den frisk.
Slutt på positiv utvikling i biologisk mangfold i Europas elver og bekker
En fersk Nature-artikkel med to NIVA-medforfattere viser at biologisk mangfold i europeiske bekker og elver har økt siden 1970-tallet, men at den positive utviklingen har stoppet opp det siste tiåret.
Dramatiske spor av Hans i vannmiljøer på Østlandet
Vannkvaliteten i både Oslofjorden og en rekke av våre store innsjøer er påvirket av flommen etter ekstremværet Hans. Vi ser algeoppblomstringer både i ferskvann og saltvann, og Oslofjorden er blitt kaldere og mer grumsete.
Vannforskernes badetips
Skal du bade i sommer? NIVAs ekspertpanel forteller deg det du bør vite før du kaster deg uti innsjøer, fjorder eller hav.
Krypsiv i norske elver skaper store problemer
Flere elver i Sør-Norge sliter med massevekst av krypsiv. Forskning viser at vi må se lenger enn bare å fjerne disse plagsomme vannplantene, men heller jobbe med underliggende årsaker.
Forsker på effekter av vårflom
Vil kartlegge norske vassdrag med folkeforskning
«Plast-elvene» i Asia spiller en nøkkelrolle i kampen mot plast i havet
Miljøgift-undersøkingar bidreg til å binde Bosnia-Hercegovina saman
Prosjekter (13)
Alnaelvaprosjektet
Med Alnaelvaprosjektet er målet å sammenstille en kunnskapssyntese om tilstand og påvirkninger, gjennomførte tiltak og mulige løsninger for gjenåpning av Alnaelva med sidebekker.
AMBER pilotstudie
I dette pilotprosjektet bruker vi folkeforskning for å samle inn viktig informasjon om landets elver og bekker.
Elveovervåkingsprogrammet
Elveovervåkingsprogrammet har som formål å beregne tilførsler av næringsstoffer og miljøgifter til norske havområder gjennom overvåking av elver og modellering av tilførsler fra områder uten overvåking.
ETC-BE AMR: Antimicrobial resistance in European surface waters
Vi trenger bedre kunnskap om forekomsten av antimikrobiell resistens (AMR) i overflatevann, særlig nedstrøms for urbane renseanlegg. I dag finnes det imidlertid ingen europeisk oversikt over forekomsten av AMR i overflatevann. Dette prosjektet vil utvikle en grunnleggende metodikk for overvåking av antimikrobiell resistens i overflatevann på europeisk nivå.
Fra fjell til fjord (C2C)
Hvordan påvirkes økosystemene i nord av klimaendringene, og hvordan påvirker ulike økosystemer hverandre?
Gyroklor
Gyroklor-prosjektet er et samarbeid mellom NIVA, Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Veterinærinstituttet.
ICP Waters
Programmet samler overvåkningsdata fra cirka 20 land i Europa og Nord-Amerika for å overvåke og undersøke i hvilken grad luftforurensning påvirker innsjøer og elver, særlig med hensyn til forsuring, tungmetaller og miljøgifter.
MadMacs
MadMacs-prosjektet har som mål å finne årsakene til masseutvikling av vannplanter, og å studere de direkte og indirekte konsekvensene av fjerning av dem på økosystemfunksjoner og -tjenester.
MERLIN
MERLIN er et EU-finansiert innovasjonsprosjekt som implementerer naturbaserte løsninger for å bidra til å nå de miljømessige, samfunnsmessige og økonomiske målene i EUs grønne giv.
Overvåking av referanseelver
Programmet "Overvåking i referanseelver" består av overvåking i antatte referanselokaliteter i elver med ingen eller ubetydelig menneskelig påvirkning.
PAIRWISE
PAIRWISE har som mål å øke kunnskapen om antimikrobiell resistens som forurensning i vannmiljøer, dyreliv og husdyr. PAIRWISE fokuserer på spredningen og dynamikken til antibiotikaresistente bakterier, antibiotikaresistens-gener og antibiotika i vannmiljøer som påvirkes av avløpsrenseanlegg.
SOS-Water
SOS-Water-prosjektet, som ble startet i oktober 2022 og er finansiert av EU, har som mål å håndtere det økende presset på de globale ferskvannsressursene ved å definere et "sikkert operasjonsområde" (SOS) for vannressursene, som tar hensyn til miljømessige, sosiale og økonomiske dimensjoner, samtidig som mål og indikatorer integreres i hydrologiske modeller.
SusWater
SusWater setter fokus på vannforvaltning i regulerte elver, og vil se på ulike veier mot en mer omforent vannforvaltning som blir akseptert bade lokalt og nasjonalt, samtidig som internasjonale forpliktelser blir ivaretatt.
Forskningsseksjoner (1)
Ferskvannsøkologi
Seksjonene for ferskvannsøkologi har ekspertise på overvåking og restaurering av ferskvannøkosystemer og akvatisk biodiversitet. Vi utvikler kunnskap og samler data som gir grunnlag for helhetlig og kunnskapsbasert vannforvaltning.