Miljø-DNA
Relatert innhold
Involverte fra NIVA (12)
Adam Jon Andrews
Andreas Ballot
Anette Engesmo
Elianne Dunthorn Egge
Jesper Andersen
Magnus Dahler Norling
Marc Anglès d'Auriac
Marit Frederikke Markussen Bjorbækmo
Marta Moyano
Sandra Stadniczenko Gran
Siri Røang Moy
Øyvind Herman Torp
Artikler (4)
Hittil ukjente parasitter har fått fotfeste i Oslofjorden
Mens alles øyne har vært rettet mot næringssalter, lurv og fiskeri, har en hittil ukjent trussel vokst seg stor i Oslofjorden. Dette kan føre til sykdom og store problemer for allerede hardt pressede tangsamfunn og ålegrasenger.
Nye DNA-metoder gir forskerne bedre «fiskelykke»
Biologisk mangfold og økosystembasert forvaltning: NIVA øker innsatsen for akvatisk natur
Vi har identifisert akvatisk biodiversitet og økosystemforståelse som et avgjørende forskningsområde for en bærekraftig fremtid.
Prosjekter (9)
Algeco
ALGECO skal levere et nytt paradigme for bioøkonomi for norske avløpsrenseanlegg. Vi tar sikte på å omdanne kommunalt renset avløpsvann fra avfall til algebaserte produkter ved å utvikle og implementere innovative, kostnadseffektive og levedyktige algeteknologier.
eDNAqua-plan
eDNAqua-Plan er et europeisk konsortium-prosjekt som fokuserer på utvikling av et digitalt økosystem for referansebibliotek og datahåndtering av eDNA-data fra akvatiske miljøer.
MONIS6 (’Monitoring of non-indigenous species’ 6), Status for miljø-DNA-overvåking i marine områder under NOVANA-programmet for 2017 til 2023
Ved bruk av artsspesifikk deteksjon av miljø-DNA rapporteres her om funn i danske farvann av ikke-hjemmehørende marine arter for perioden 2017 til 2023.
New products from cultivated seaweed for blue-green value chains (GP Seaweed)
NIVA evaluerer effekten av industriell taredyrking på marine økosystemer, og vurderer interaksjoner mellom dyrket og naturlig tang og tare.
OBAMA-NEXT
Dette Horizon EU-prosjektet vil identifisere og utvikle innovative verktøy for overvåking og kartlegging av marine organismer, fra mikrober til pattedyr og kystvegetasjon, på tvers av ulike habitattyper i europeiske kyst- og havområder. OBAMA-NEXT vil støtte bærekraftige strategier og retningslinjer for bevaring av havet. Vi undersøker både eksisterende og ny teknologi, inkludert satellitter, droner, ROV, drop-video, akustikk, eDNA og Citizen Science.
OOMYCOAST
Det overordnede målet med OOMYCOAST er å identifisere og karakterisere mangfoldet av oomyceter knyttet til tre økologisk viktige arter av tang og tare i tidevannsbeltet og øvre sublittorale tidevannsbeltet langs norskekysten: blæretang (Fucus vesiculosus), sagtang (Fucus serratus) og grisetang (Ascophyllum nodosum).
SAFIPO: Sammenligning av filterporestørrelser for artsspesifikk overvåkning av miljø-DNA i marine vannprøver
Kan nye filtertyper gi bedre resultater i miljø-DNA-overvåking? I SAFIPO-prosjektet undersøker forskere om alternative filter og porestørrelser kan bidra til bedre overvåking av miljø-DNA.
Sammenligning av miljø-DNA deteksjon med qPCR og ddPCR
Deteksjon av miljø-DNA med fra marine invasive arter kan gjøres ved bruk av ‘quantitative Polymerase Chain Reaction’ (qPCR) og ved bruk av ‘droplet digital Polymerase Chain Reaction’. Her sammenlignes disse to plattformene for 17 vidt forskjellige organismer, og viser at ddPCR gir høyere presisjon og kan redusere arbeidstiden for analyse av prøver.
Seaweed Carbon Solutions (JIP)
NIVA leder arbeidspakken «Monitoring and assessing environmental interactions», og skal evaluere økosystemeffektene av storskala offshore taredyrking.
Forskningsseksjoner (5)
Ferskvannsøkologi
Seksjonene for ferskvannsøkologi har ekspertise på overvåking og restaurering av ferskvannøkosystemer og akvatisk biodiversitet. Vi utvikler kunnskap og samler data som gir grunnlag for helhetlig og kunnskapsbasert vannforvaltning.
Marinbiologi
Seksjonen bidrar til å øke forståelsen av hvordan marine økosystemer blir påvirket av menneskelig aktivitet og hvordan de bør forvaltes. Vi har oppdrag for og samarbeider med forvaltningen om utvikling av kartleggings- og overvåkingsmetoder og verktøy for klassifisering av miljøtilstand i kystområdene.
Mikroalger
Seksjonen bygger bro mellom grunnleggende kunnskap og teknologi, industri, interessenter og forbrukere.