Til hovedinnhold
English
Prosjekter

OOMYCOAST

Det overordnede målet med OOMYCOAST er å identifisere og karakterisere mangfoldet av oomyceter knyttet til tre økologisk viktige arter av tang og tare i tidevannsbeltet og øvre sublittorale tidevannsbeltet langs norskekysten: blæretang (Fucus vesiculosus), sagtang (Fucus serratus) og grisetang (Ascophyllum nodosum).

Nærbilde hånd som studerer tang gjennom et lite rør
Prosjektperiode
-
Finansiering
Artsdatabanken
Totalbudsjett
3 500 000
Eksterne nettsted
artsdatabanken.no
Forskningsseksjon
Marinbiologi

Om prosjektet

Oomyceter (pseudosopper) er en klasse av trådformede, sopplignende, eukaryote organismer som er viktige patogener og saprotrofer på en rekke organismer, inkludert tang og tare. Så langt har vi svært begrenset kunnskap om marine oomyceter i Norge (null marine kystnære arter registrert i Artsdatabankens Artskart).

Til tross for at de er allestedsnærværende og økologisk viktige, er artsmangfoldet og utbredelsesmønsteret til marine oomyceter stort sett ukjent. DNA-baserte studier har avdekket at oomyceter er en tallrik og artsrik gruppe av eukaryoter. I dag finnes det mer enn 1200 navngitte oomycetarter, men det er anslått at bare rundt 10 % av det globale artsmangfoldet av oomyceter er kjent. Nye arter oppdages i høyt tempo, og patogeniteten og hvilke verter disse nye artene er i stand til å infisere, er ofte ukjent. Grunnleggende informasjon om taksonomi og epidemiologi for marine oomyceter i Norge har hittil vært en «black box». Dette prosjektet vil være den første systematiske kartleggingen av utbredelse og diversitet av oomyceter assosiert med tre vanlige arter av tang og tare i tidevann og øvre subtidevann langs norskekysten; blæretang (Fucus vesiculosus), sagtang (F. serratus) og grisetang (Ascophyllum nodosum).

Vi vil bruke moderne molekylære metoder (DNA-sekvenseringsteknikker, både for korte DNA sekvenser og «long-read sekvensering» for å få lange DNA sekvenser) i kombinasjon med dyrkingseksperimenter og mikroskopiteknikker for å fremskaffe solid dokumentasjon av morfologi, fysiologi, taksonomi og fylogenetisk plassering av nye tang-assosierte oomyceter. Gjennom strategisk feltprøvetaking langs norskekysten vil vi dekke de viktigste økoregionene og miljøgradientene, slik at vi kan få en omfattende oversikt over utbredelsen og mangfoldet av oomyceter assosiert med økologisk viktige tang- og tarearter. Tang-assosierte oomyceter utgjør en mangfoldig og artsrik organismegruppe, og vi forventer å oppdage flere nye arter som vil bli taksonomisk beskrevet.

Tang langs kysten