Marinbiologi
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra NIVA (29)
Adam Jon Andrews
Amy Lusher
Anders Ruus
Artikler (6)
Hittil ukjente parasitter har fått fotfeste i Oslofjorden
Mens alles øyne har vært rettet mot næringssalter, lurv og fiskeri, har en hittil ukjent trussel vokst seg stor i Oslofjorden. Dette kan føre til sykdom og store problemer for allerede hardt pressede tangsamfunn og ålegrasenger.
Mindre is endrer det marine livet i Arktis
Livet på havbunnen endrer seg når isen ikke lenger sender sollyset tilbake ut i atmosfæren.
Den viktigste naturtypen du aldri har hørt om
Forskere tror at naturtypen ruglbunn kan ha større utbredelse globalt enn korallrev, tareskog, sjøgress og mangroveskoger. Men den er nærmest totalt oversett.
Advarer mot «Oslofjord-tilstander» langs norskekysten
Norsk kystvann er under press: Nødvendig med krafttak for flere arter
Hoppekreps blir raskere voksen når livet står på spill
Et av havets mest tallrike dyr er både viktig fiskemat og bidrar til å lagre karbon. Nå viser ny forskning at hoppekrepsen raudåte endrer utvikling når det er stor fare for å bli spist.
Sider (1)
Dykkegruppe
Prosjekter (6)
Fagutredning for virkninger av havvind på bunnsamfunn og naturtyper
Prosjektet skal utvikle kunnskap om potensialet for økologiske effekter av havvind på bunnhabitater i 17 områder identifisert av NVE.
Kan marinbiologisk betong fremme marint liv i havvindhavner?
Kunstige undervannskonstruksjoner innehar ofte en viktig samfunnsmessig funksjon, men kan ha negative påvirkninger på biologisk mangfold ved å ha flater for kolonsierende bunnlevende arter som er vesentlige ulike de som finnes i naturlige habitater. Hovedmålet med dette prosjektet er å gjennomføre en pilotstudie som skal teste ulike materialers potensiale for reetablering av marint liv. Vi har valgt å fokusere på kvaliteten til betong (pH og porøsitet) i dette prosjektet.
MicroLEACH
MicroLEACH (Microplastics – Long-term Effects of plastics and Additive Chemicals on marine organisms) is an interdisciplinary four-year project funded by the Research Council of Norway (Marinforsk call) that brings together scientists from fields of microplastic and other particulate research, analytical chemistry, ecotoxicology and risk assessment
OBAMA-NEXT
Dette Horizon EU-prosjektet vil identifisere og utvikle innovative verktøy for overvåking og kartlegging av marine organismer, fra mikrober til pattedyr og kystvegetasjon, på tvers av ulike habitattyper i europeiske kyst- og havområder. OBAMA-NEXT vil støtte bærekraftige strategier og retningslinjer for bevaring av havet. Vi undersøker både eksisterende og ny teknologi, inkludert satellitter, droner, ROV, drop-video, akustikk, eDNA og Citizen Science.
OOMYCOAST
Det overordnede målet med OOMYCOAST er å identifisere og karakterisere mangfoldet av oomyceter knyttet til tre økologisk viktige arter av tang og tare i tidevannsbeltet og øvre sublittorale tidevannsbeltet langs norskekysten: blæretang (Fucus vesiculosus), sagtang (Fucus serratus) og grisetang (Ascophyllum nodosum).
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord skal fremskaffe informasjon om fjordens miljøtilstand og tilførslene til den fra landområdene og elvene rundt fjorden.
Forskningsseksjoner (1)
Marinbiologi
Seksjonen bidrar til å øke forståelsen av hvordan marine økosystemer blir påvirket av menneskelig aktivitet og hvordan de bør forvaltes. Vi har oppdrag for og samarbeider med forvaltningen om utvikling av kartleggings- og overvåkingsmetoder og verktøy for klassifisering av miljøtilstand i kystområdene.