Til hovedinnhold
English
Prosjekter

Kan marinbiologisk betong fremme marint liv i havvindhavner?

Kunstige undervannskonstruksjoner innehar ofte en viktig samfunnsmessig funksjon, men kan ha negative påvirkninger på biologisk mangfold ved å ha flater for kolonsierende bunnlevende arter som er vesentlige ulike de som finnes i naturlige habitater. Hovedmålet med dette prosjektet er å gjennomføre en pilotstudie som skal teste ulike materialers potensiale for reetablering av marint liv. Vi har valgt å fokusere på kvaliteten til betong (pH og porøsitet) i dette prosjektet.

Prosjektperiode
-
Finansiering
Regional Forskningsfond Agder
Totalbudsjett
350 000
Forskningsseksjon
Marinbiologi
Kontaktpersoner
Mats Gunnar Walday

Om prosjektet

Vi skal ved et vitenskapelig design teste ut ulike betongmaterialers beskaffenhet med hensyn til deres potensiale for å fremme marint liv gjennom å sette ut betongelementer i sjø på to lokaliteter i en aktuell havvindhavn og på to lokaliteter i ordinære havner i Agder, for deretter å studere de koloniserte samfunnene.

I den første arbeidspakken utvikles betongelementene og settes ut i sjøen, i den andre arbeidspakken studerer vi hva slags marint liv som etablerer seg, og i den tredje arbeidspakken skal vi syntetisere resultatene og foreslå hvilken betong som videreføres i et senere større prosjekt.

Det er stort potensiale for å overføre konseptet til bygging av andre undervannsinstallasjoner, for eksempel øvrig havneutbygging, konstruksjoner i sjø og utfyllinger.