Avløpsvann
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra Niva (15)
Anne Luise Ribeiro
Bibiana Gomez Crespo
Carsten Ulrich Schwermer
Artikler (8)
Seks kritiske tiltak for å redde Oslofjorden
Oslofjorden står overfor store miljøutfordringer, men håpet er ikke ute. Dette ble understreket på NIVAs arrangement under Arendalsuka 2024.
Slik velger du en miljøvennlig sjampo
Hygieneprodukter skal være ufarlige for deg som forbruker, men valget du gjør i butikken kan påvirke miljøet. Hvordan velge en sjampo som livet i Oslofjorden også kan tåle?
Ny forskning advarer om miljøeffekter av legemiddelutslipp fra sykehus
En omfattende norsk studie har undersøkt miljøeffekter av legemiddelutslipp via avløpsvann fra sykehus. Noen få legemidler kan utgjøre en miljøfare, mens for flere av legemidlene mangler vi kunnskap om effekter på livet i vann.
Fem grep på vei til en friskere Oslofjord
Kronikk: Ved å velge miljøvennlige produkter og være bevisst på håndtering av avfall, kan du sørge for at det blir færre miljøgifter i Oslofjorden – og samtid beskytte egen helse.
Begrepet avløpsrenseanlegg er avleggs og bør skrotes
Ny utslippsledning kan ha gitt hyppigere dypvannsfornyelse i Bunnefjorden
Kan kloakken avdekke omfanget av COVID-19?
Kloakk gir viktig kunnskap i kampen mot antibiotikaresistens
Sider (1)
Miljøteknologisk laboratorium
Prosjekter (12)
Algeco
ALGECO skal levere et nytt paradigme for bioøkonomi for norske avløpsrenseanlegg. Vi tar sikte på å omdanne kommunalt renset avløpsvann fra avfall til algebaserte produkter ved å utvikle og implementere innovative, kostnadseffektive og levedyktige algeteknologier.
CATALYST
Det trengs mer tilgjengelig og omfattende kunnskap om industriell symbiose. Gjennom bilateralt samarbeid mellom rumenske og norske aktører vil prosjektet CATALYST gi relevant og pålitelig informasjon om symbiosemuligheter, casestudier og beste praksis for tilretteleggere, bedrifter og interessenter i industriell symbiose som identifiseres gjennom prosjektet.
CORNELIA
I CORNELIA-prosjektet tester og verifiserer NIVA sammen med sine to industripartnere innovative tekniske løsninger for målrettet fjerning av antimikrobiell resistens fra avløpsvann på sykehus (ved kilden) og på renseanlegg (før utslipp til miljøet).
DUWA
Målet med DUWA-prosjektet er å rense avløpsvann fra sykehus for å minimere spredningen av antimikrobiell resistens (AMR) til miljøet og å redusere utslippene av mikroforurensinger. NIVA bistår oppstartsselskapet Sustaintech AS i utviklingen og verifiseringen av ozonering for å fjerne antibiotikaresistente bakterier (ARB) og antibiotikaresistensgener (ARG) i avløpsvann desentralt på et norsk sykehus.
Elveovervåkingsprogrammet
Elveovervåkingsprogrammet har som formål å beregne tilførsler av næringsstoffer og miljøgifter til norske havområder gjennom overvåking av elver og modellering av tilførsler fra områder uten overvåking.
ETC-BE AMR: Antimicrobial resistance in European surface waters
Vi trenger bedre kunnskap om forekomsten av antimikrobiell resistens (AMR) i overflatevann, særlig nedstrøms for urbane renseanlegg. I dag finnes det imidlertid ingen europeisk oversikt over forekomsten av AMR i overflatevann. Dette prosjektet vil utvikle en grunnleggende metodikk for overvåking av antimikrobiell resistens i overflatevann på europeisk nivå.
HOTMATS
Antimikrobiell resistens (AMR) er en av vår tids største helseutfordringer med alvorlige økonomiske konsekvenser for samfunnet globalt. Målet med HOTMATS er å designe, iverksette og vurdere modulære, avanserte løsninger for effektiv og desentralisert rensing av avløpsvann ved utvalgte punktkilder for AMR, som sykehus og sykehjem.
LOCALITY
LOCALITY skal utvikle nye løsninger for å bruke næringsrikt industrielt avløpsvann og vann fra Østersjøen og Nordsjøen til å dyrke alger ved hjelp av lokalt tilgjengelig infrastruktur og omdanne dem til innovative produkter (vannfôrtilskudd, biostimulanter/gjødsel, proteinalternativer, næringsmidler, tekstiltilsetningsstoffer).
PAIRWISE
PAIRWISE har som mål å øke kunnskapen om antimikrobiell resistens som forurensning i vannmiljøer, dyreliv og husdyr. PAIRWISE fokuserer på spredningen og dynamikken til antibiotikaresistente bakterier, antibiotikaresistens-gener og antibiotika i vannmiljøer som påvirkes av avløpsrenseanlegg.
SERPIC
Økende vannmangel er en av de største utfordringene i verden. Gjenbruk av avløpsvann fra renseanlegg utgjør en betydelig og konstant tilgjengelig vannressurs som kan brukes til blant annet irrigasjon. Kommunale og industrielle avløpsrenseanlegg står imidlertid overfor en økende mengde nye forurensende stoffer.
SIREN
SIREN (Integrated system for simultaneous recovery of energy, organics and nutrients and generation of valuable products from municipal wastewater) skal utvikle et system som gjenvinner energi, organiske stoffer og næringsstoffer fra kommunalt avløpsvann og som samtidig genererer verdifulle produkter.
WatRes: antibiotikaresistens i Hias' inn- og utløpsvann
WatRes-prosjektet undersøker forekomst og spredning av antibiotikaresistente bakterier og antibiotikaresistensgener fra Hias' avløpsrenseanlegg til Mjøsa, en hoveddrikkevannskilde for Innlandet.
Forskningsseksjoner (1)
Urbane miljøer og infrastruktur
Seksjonen forsker på tema som bidrar til å utvikle byer og tettsteder, og infrastruktur i en bærekraftig retning og som påvirker omgivelsene minst mulig. Vi studerer problemene, prosessene, og løsningene for håndtering av drikkevann, avløpsvann og overvann i urbane områder og i et endret klima.