WatRes: antibiotikaresistens i Hias' inn- og utløpsvann
WatRes-prosjektet undersøker forekomst og spredning av antibiotikaresistente bakterier og antibiotikaresistensgener fra Hias' avløpsrenseanlegg til Mjøsa, en hoveddrikkevannskilde for Innlandet.
Om prosjektet
Det har blitt rapportert om funn av antibiotikaresistente bakterier (ARB) og antibiotikaresistensgener (ARG) i blant annet drikkevann og avløpsrenseanlegg.
Avløpsrenseanlegget Hias på Ottestad utenfor Hamar bruker en unik biofilmteknologi for å rense ca. 7 millioner m3 avløpsvann årlig fra ca. 65 000 innbyggere og industribedrifter i fire kommuner rundt Mjøsa. Avløpsvannet fra Hias slippes ut i Mjøsa som er Norges største innsjø og en viktig drikkevannskilde for regionen.
Foreløpig finnes det ingen data om hvor mye ARB og ARG som kommer inn i Hias-systemet. Det er også uvisst i hvilken grad avløpsvannet fra Hias inneholder ARG, ARB, antibiotikarester eller andre kjemikalier som kan forårsake resistensutvikling.
Derfor er det uklart hvor effektiv Hias-prosessen er når det gjelder å fjerne disse elementene.
WatRes-prosjektet har som mål å overvåke utslipp av antibiotikaresistensgener og antibiotikaresistente bakterier fra avløpsvann til Mjøsa. Prosjektet vil også gi informasjon om forekomsten av ARG og ABR i inntaket til og utløpet fra Hias' avløpsrenseanlegg.
Prosjektet ledes av Høgskolen i Innlandet (HINN) med Hias IKS og NIVA som samarbeidspartnere. NIVA bidrar blant annet med å utvikle og evaluere en nanofiltreringsmetode for å fjerne ARB og ARG og redusere utslipp av antibiotikaresistens fra Hias' avløpsrenseanlegg.