Til hovedinnhold
English
Prosjekter

WatRes: antibiotikaresistens i Hias' inn- og utløpsvann

WatRes-prosjektet undersøker forekomst og spredning av antibiotikaresistente bakterier og antibiotikaresistensgener fra Hias' avløpsrenseanlegg til Mjøsa, en hoveddrikkevannskilde for Innlandet.

Flowers on the shores of Mjøsa
Prosjektperiode
-
Finansiering
RFF Innlandet
Eksterne nettsted
inn.no
Kontaktpersoner
Pawel Krzeminski
Involverte fra Niva
Marc Anglès d'Auriac

Om prosjektet

Det har blitt rapportert om funn av antibiotikaresistente bakterier (ARB) og antibiotikaresistensgener (ARG) i blant annet drikkevann og avløpsrenseanlegg.

Avløpsrenseanlegget Hias på Ottestad utenfor Hamar bruker en unik biofilmteknologi for å rense ca. 7 millioner m3 avløpsvann årlig fra ca. 65 000 innbyggere og industribedrifter i fire kommuner rundt Mjøsa. Avløpsvannet fra Hias slippes ut i Mjøsa som er Norges største innsjø og en viktig drikkevannskilde for regionen. 

Foreløpig finnes det ingen data om hvor mye ARB og ARG som kommer inn i Hias-systemet. Det er også uvisst i hvilken grad avløpsvannet fra Hias inneholder ARG, ARB, antibiotikarester eller andre kjemikalier som kan forårsake resistensutvikling.

Derfor er det uklart hvor effektiv Hias-prosessen er når det gjelder å fjerne disse elementene. 

WatRes-prosjektet har som mål å overvåke utslipp av antibiotikaresistensgener og antibiotikaresistente bakterier fra avløpsvann til Mjøsa. Prosjektet vil også gi informasjon om forekomsten av ARG og ABR i inntaket til og utløpet fra Hias' avløpsrenseanlegg.

Prosjektet ledes av Høgskolen i Innlandet (HINN) med Hias IKS og NIVA som samarbeidspartnere. NIVA bidrar blant annet med å utvikle og evaluere en nanofiltreringsmetode for å fjerne ARB og ARG og redusere utslipp av antibiotikaresistens fra Hias' avløpsrenseanlegg.