Til hovedinnhold
English
Prosjekter

CATALYST

Det trengs mer tilgjengelig og omfattende kunnskap om industriell symbiose. Gjennom bilateralt samarbeid mellom rumenske og norske aktører vil prosjektet CATALYST gi relevant og pålitelig informasjon om symbiosemuligheter, casestudier og beste praksis for tilretteleggere, bedrifter og interessenter i industriell symbiose som identifiseres gjennom prosjektet.

Copilot_An industrial park in Norway that has accelerated in the transition to a circular economy and is performing industrial symbiosis
Prosjektperiode
-
Finansiering
Innovasjon Norge / EØS Romania
Kontaktpersoner
Pawel Krzeminski
Involverte fra NIVA
Gabrielle Hairabedian

Om prosjektet

I overgangen til en mer grønn og sirkulær økonomi kan industrielle aktører mangle bevissthet om de potensielle fordelene ved samarbeid, ressursdeling og utveksling av avfall i industrielle økosystemer. CATALYST-prosjektet (Circularity and Industrial Symbiosis in Industrial Parks as Green Transition Tool) vil derfor levere informasjon om symbiotiske muligheter, casestudier og beste praksis til ulike interessenter for å fremskynde overgangen til en sirkulær økonomi.

Prosjektteamet ledes av National Center for Sustainable Production and Consumption (CNPCD) i Romania med partnere fra NIVA, det rumenske Politehnica University of Timisoara (UPT) og Thamsklyngen.

CATALYST har som mål å forbedre ressurseffektiviteten i industriparker, fremme kunnskap om sirkulær økonomi og industriell symbiose gjennom bruk av beste praksis, og øke samarbeid og synergier mellom interessenter i industrielle økosystemer. Dette skal vi gjøre gjennom å utvikle opplæringstiltak for å øke industrielle aktørers bevissthet om fordelene ved og bruksområdene for industriell symbiose for å bygge kapasitet på tvers av aktører.

Industriell symbiose (IS) kan defineres som at en bedrift eller sektor bruker underutnyttede ressurser (inkludert avfall, biprodukter, restprodukter, energi, vann, logistikk, kapasitet, ekspertise, utstyr og materialer) fra en annen bedrift eller sektor, med det resultat at ressursene holdes i produktiv bruk lenger. (Definisjon fra CEN Workshop Agreement 17354).

CATALYST bidrar til det grønne og sirkulære skiftet gjennom engasjement fra interessenter, kapasitetsbygging, teknologisk innovasjon og bilateralt samarbeid. Prosjektet skal bidra til økt samarbeid gjennom å bygge sterkere partnerskap og nettverk. Det skal også gi teknisk støtte til å vurdere gjennomførbarheten av symbiotiske muligheter innen ressursdeling og avfallsutveksling. I tillegg vil prosjektet kartlegge og kategorisere interessenter for å identifisere utfordringer og muligheter, og organisere webinarer for å øke bevisstheten.

Det skal opprettes en nettbasert «Resource Knowledge Hub» for bedrifter med gratis informasjons- og opplæringsmateriell om sirkulære ressurser og industriell symbiose. En utvalgt industripark i Romania vil iverksette tiltak for å synliggjøre verdien av avfall og sette fart i ulike sirkulærøkonomipraksiser. Dette skal blant annet gjøres gjennom å fremme ressursgjenvinning og håndtering av avløpsvann.

Bilaterale studieturer mellom Romania og Norge vil styrke både prosjektsamarbeidet og innsatsen for en mer grønn og sirkulær omstilling i industrien.

CATALYST er en spinoff av LIAISE COST Action, et nettverk for samarbeid, utvikling og grenseoverskridende overføring av industriell symbiose.

Alle produkter fra prosjektet (som opplæringsmateriell, rapporter osv.) vil bli gjort tilgjengelig og delt med relevante aktører for å informere om politikkutforming og oppmuntre til bruk av industriell symbiose på nasjonalt og lokalt nivå. Håpet er å støtte framveksten av et miljø for symbiotiske samarbeid.

Målsettinger:

  1. Styrke det bilaterale samarbeidet mellom norske og rumenske aktører.
  2. Øke bevisstheten rundt fordelene med ressurseffektivitet, sirkulær økonomi og industriell symbiose blant aktører i rumensk og norsk industri.
  3. Økt kapasitet hos nøkkelpersonell i bedrifter og industriparker for å legge til rette for industriell symbiose.
  4. Fremskynde overgangen til en sirkulær økonomi ved å identifisere muligheter for ressurseffektivitet og industriell symbiose.
  5. Utveksle kunnskap gjennom bilaterale relasjoner mellom rumenske og norske industriaktører.
  6. Skape synergier for å styrke samarbeid og industriell symbiose.