Internasjonalt miljøsamarbeid
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra Niva (18)
Cecilie Baann
Dag Øystein Hjermann
Emmy Falk Nøklebye
Hans Fredrik V Braaten
Jesper Andersen
Kari Austnes
Kathinka Fürst
Kristin Galtung
Laura Friedrich
Marianne Mosberg
Marianne Olsen
Merete Grung
Sara Noémie Plassnig
Saskia Trubbach
Sebastian Maria Karl Heinrich Kopf
Sindre Langaas
Stephanie Delacroix
Viviane Girardin
Artikler (11)
Litt nærmere en slutt på plastforurensningen
23.-29. april i år møttes verdens land i Ottawa for å fortsette forhandlingene om en global traktat for å få slutt på plastforsøpling. Forskere fra NIVA er del av et nettverk av 350 forskere som deltok i forhandlingene.
Norge bidrar til løsninger på verdens plastproblem
Akkurat nå forhandler verdens land om en internasjonal avtale mot plastforsøpling. Norge har spilt en avgjørende rolle i dette arbeidet. Det må vi fortsette med også når avtalen skal settes ut i livet.
Vil vi få en avtale som stanser naturtapet i internasjonale havområder?
KRONIKK: Naturtoppmøtet i Montreal vedtok nylig en ambisiøs plan for å stanse tapet av natur innen 2030. Parallelt forhandles det på overtid om en bindende avtale for å beskytte naturmangfold i havet. Vil den innfri de samme ambisjonene?
Prosjekter (12)
ASEANO 2
ASEANO 2 er et regionalt kapasitetsbyggingsprosjekt som ledes av NIVA og Centre for Southeast Asian Studies Indonesia (CSEAS), i samarbeid med ASEAN-sekretariatet. Prosjektet er under ledelse av ASEANs sektororgan ASEAN Working Group on Coastal and Marine Environment (AWGCME). Hovedmålet er å bygge og øke kapasitet, samt kunnskap til å måle, evaluere og håndtere plastforurensning fra landbaserte kilder i ASEAN-regionen gjennom forbedret forståelse av kilder, utslipp, og transport.
CrossGov
NIVA leder dette omfattende EU-prosjektet som skal undersøke samspillet mellom alle europeiske regelverk som påvirker miljøet i havet og kysten.
EUROqCHARM
Målet med prosjektet EUROqCHARM (EUROpean quality Controlled Harmonization Assuring Reproducible Monitoring and assessment of plastic pollution) er å etablere harmoniserte metoder for overvåking og vurdering av makro-, mikro- og nanoplast i miljøet, samt skisser for standarder og anbefalinger for politikk og lovgivning.
ICP Waters
Programmet samler overvåkningsdata fra cirka 20 land i Europa og Nord-Amerika for å overvåke og undersøke i hvilken grad luftforurensning påvirker innsjøer og elver, særlig med hensyn til forsuring, tungmetaller og miljøgifter.
Indo-Norwegian Collaboration Project on Ecosystem Services and Accounting (INECO)
INECO (Indo-Norwegian Collaboration Project on Ecosystem Services and Accounting) er en del av Indo-Norway Integrated Ocean Management and Research Initiative. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom NIVA og National Centre for Coastal Research (NCCR) i India. Målet er å utvikle kapasitet og kompetanse innen økosystemtjenester for å støtte den blå økonomien og havregnskap i India.
INOPOL
INOPOL (India-Norge samarbeidsprosjekt om kapasitetsbygging for å redusere plast- og kjemikalieforurensning i India) er et samarbeidsprosjekt mellom NIVA, som leder prosjektet, med MGC som India country lead og flere indiske institusjoner (SRM, CIPET, Toxics Link). Prosjektet er en del av det norsk-indiske havforurensningsinitiativet som ble etablert mellom indiske og norske myndigheter i 2019. Prosjektet er også en del av NORADs program for å bekjempe mikroplast og marin forsøpling.
MULTISOURCE
MULTISOURCE er et EU-finansiert prosjekt som skal legge til rette for systematisk, byomfattende planlegging av naturbaserte løsninger for urban vannbehandling, lagring og gjenbruk. Med syv tekniske piloter over hele Europa og USA, vil et bredt spekter av urbane vann bli behandlet gjennom hele prosjektet, mens beslutningsstøtteverktøy vil bli co-designet sammen med lokale, nasjonale og internasjonale interessenter. NIVA og Oslo kommune vil sammen med 18 andre partnere jobbe med rensing og gjenbruk av urbant overvann med bruk av naturbaserte renseløsninger. Den norske piloten behandler avrenning fra Tåsenveien.
NAUTILOS: New Approach to Underwater Technologies for Innovative, Low-cost Ocean obServation
Utvikling av nye, rimelige havsensorer for havobservasjon og folkeforskning.
PAPILLONS
PAPILLONS’ overordnede mål er å belyse bærekraften av plastbruk i europeisk landbruk med tanke på utslipp og påvirkning fra mikro- og nanoplast og deres kjemiske tilsetningsstoffer i jord. Gjennom nye anvendelser av det seneste innen analytisk kjemi, materialvitenskap, datamodellering og nanofabrikasjonsteknologier, belyser vi kilder, adferd og virkninger av partikler i både mikro- og nanoskala.
PlasticTreaty
Prosjektets overordnede mål er å bidra til at den nye globale avtalen for å bekjempe plastforurensning blir effektiv, og at den tar hensyn til behovene og omstendighetene i utviklingsland og overgangsøkonomier. Blant annet støtter prosjektet en uavhengig koalisjon av forskere som arbeider for at avtalen skal baseres på oppdatert og uavhengig forskning.
S-UMMATION
Prosjektet bidrar til praktisk kunnskap om naturbaserte løsninger i Norden ved å sammenstille funn fra åtte forskjellige pilotstudier.
SINOPLAST II
SINOPLAST II skal bidra til å redusere tilfanget av plastavfall og marin forsøpling fra Kina. Prosjektpartnerne skal blant annet etablere et rammeverk for vurdering av plastprodukter fra de blir produsert til de blir avfall, styrke Kinas arbeid for å hindre at plast ender opp i havet og styrke kunnskapen om det globale rammeverket for plast. Slik vil prosjektet også støtte gjennomføringen av den nye globale plastavtalen.
Forskningsseksjoner (2)
Internasjonalt miljø og utvikling
NIVAs seksjon for internasjonalt miljø og utvikling arbeider med løsninger på komplekse miljøproblemer lokalt, nasjonalt og globalt. Vi jobber tverrfaglig, kvalitativt og kvantitativt og vi kobler samfunnsvitenskapelige og naturvitenskapelige metoder for å skape holistiske analyser og løsningsforslag.
Vann og samfunn
Seksjon for vann og samfunn er involvert i forskning på hvordan mennesker og natur påvirker hverandre, og hvilke verdier, perspektiver og kunnskap som speiles i miljøpolitikk, reguleringer og forvaltning. Kunnskap om disse sammenhengene er viktig for en relevant, legitim og helhetlig vann- og miljøforvaltning.