Til hovedinnhold
English
Prosjekter

CHAMBITION

Kina er en stadig mer sentral aktør i global miljøforvaltning. CHAMBITION har som mål å belyse Kinas rolle i internasjonal miljøsamarbeid gjennom å undersøke hvilke posisjoner landet inntar i den globale miljøforvaltningen, og hvilke nasjonale og internasjonale drivkrefter som ligger til grunn for disse posisjonene.

A small globe on a table

Om prosjektet

I løpet av de siste tiårene har Kina blitt en viktig global aktør. CHAMBITION ser på Kinas innenrikspolitikk og rolle i internasjonal miljøpolitikk det siste tiåret, og spør:

Hvordan kan vi beskrive og forklare Kinas rolle i internasjonalt samarbeid om temaer som klimaendringer, tap av biologisk mangfold og forurensning/kjemikalier?

Vi deler dette spørsmålet inn i to forskningstemaer:

1.  Hvordan kan vi utforske og beskrive Kinas rolle i internasjonal miljøpolitikk gjennom ulike typer lederroller (ulike typer lederskap/ «etternøler»/ strukturell makt)?

2.  Hva er de viktigste nasjonale og internasjonale drivkreftene bak Kinas skiftende rolle og ambisjoner i internasjonal miljøpolitikk?

For å svare på disse spørsmålene ser vi på endringer i Kinas rolle over tid og på tvers av disse temaområdene. Vi mener at globalt miljøsamarbeid kan være en egnet arena for å utøve lederskap, ettersom miljø generelt blir sett på som en «lavpolitisk» arena, sammenlignet med den «høypolitiske» temaer som utenrikspolitikk, sikkerhet og handel.

Internasjonal miljøpolitikk henger også sammen med sentrale nasjonale interesser som kontroll over knappe energi- og naturressurser og dermed med utenrikspolitiske ambisjoner. Slik kan internasjonal miljøpolitikk kan ha avgjørende konsekvenser for fattige land, global sikkerhet og verdensordenen som sådan. Samtidig som miljøpolitikk er på fremmarsj på den internasjonale agendaen, blir den geopolitiske situasjonen stadig mer spent, ikke minst mellom Kina og Vesten.

En studie av Kinas rolle og atferd i internasjonal miljøpolitikk, med fokus på internasjonale miljøforhandlinger om klimaendringer, biologisk mangfold og kjemikalier/forurensning, kan gi innsikt i Kinas nye globale rolle. I tillegg kan det være en nyttig innfallsvinkel for å forstå landets nøkkelrolle i andre globale spørsmål.

Prosjektet er et samarbeid mellom Fridtjof Nansens Institutt, Tsinghua University, Peking University og NIVA.