Mikroplast
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra Niva (29)
Ailbhe Lisette Macken
Amy Lusher
Ana Catarina Almeida
Artikler (11)
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være
En fersk NIVA-studie viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
Litt nærmere en slutt på plastforurensningen
23.-29. april i år møttes verdens land i Ottawa for å fortsette forhandlingene om en global traktat for å få slutt på plastforsøpling. Forskere fra NIVA er del av et nettverk av 350 forskere som deltok i forhandlingene.
Norge bidrar til løsninger på verdens plastproblem
Akkurat nå forhandler verdens land om en internasjonal avtale mot plastforsøpling. Norge har spilt en avgjørende rolle i dette arbeidet. Det må vi fortsette med også når avtalen skal settes ut i livet.
Sider (2)
Bildekk og miljøpåvirkning
Mikroplastlab
Prosjekter (11)
EUROqCHARM
Målet med prosjektet EUROqCHARM (EUROpean quality Controlled Harmonization Assuring Reproducible Monitoring and assessment of plastic pollution) er å etablere harmoniserte metoder for overvåking og vurdering av makro-, mikro- og nanoplast i miljøet, samt skisser for standarder og anbefalinger for politikk og lovgivning.
IMPASSE
Forskningsprosjektet Impacts of MicroPlastics in AgroSystems and Stream Environments (IMPASSE) har studert tilførsel, belastning og påvirkning av mikroplast på jordbruksområder.
MicroLEACH
MicroLEACH (Microplastics – Long-term Effects of plastics and Additive Chemicals on marine organisms) is an interdisciplinary four-year project funded by the Research Council of Norway (Marinforsk call) that brings together scientists from fields of microplastic and other particulate research, analytical chemistry, ecotoxicology and risk assessment
Mikro- og makroplast i marine arter fra nordiske farvann
Formålet med denne litteraturstudien var å samle gjeldende kunnskap om inntak av plast i marine arter i Norden. Fokuset var på marin biota med stor kommersiell og økologisk betydning, slik som fisk og virvelløse dyr. Prosjektet ble ledet av NIVA i samarbeid Akvaplan-niva, DTU Aqua og UGOT.
Mikroplast i kystområder, elver og innsjøer (Mikronor)
«Overvåking av mikroplast i kystområder, elver og innsjøer» er et nytt overvåkingsprogram som skal øke kunnskapen om omfanget av mikroplastforurensingen i Norge.
Mikroplast i marine organismer
Målsetningen for prosjektet var å innhente informasjon om nivåer av mikroplast i bunnlevende marine arter, samt undersøke geografiske forskjeller i Norden. Prosjektet bidro til å si noe om nivåer for mikroplast i ulike artene og eventuelle trender mellom stasjoner og mellom arter, mulige kilder til mikroplast i biota fra nordiske havområder samt anbefalinger til videre forskning og overvåking.
PAPILLONS
PAPILLONS’ overordnede mål er å belyse bærekraften av plastbruk i europeisk landbruk med tanke på utslipp og påvirkning fra mikro- og nanoplast og deres kjemiske tilsetningsstoffer i jord. Gjennom nye anvendelser av det seneste innen analytisk kjemi, materialvitenskap, datamodellering og nanofabrikasjonsteknologier, belyser vi kilder, adferd og virkninger av partikler i både mikro- og nanoskala.
PATTERN
Plastic pollution in freshwater environments is a pressing global concern due to its ability to accumulate in the environment. The long-term impacts of this pollution on freshwater ecosystems are still to understand. In PATTERN project, we aim to understand how plastics can influence nutrient composition and the natural exchanges in biological information, with a focus on the biofilms colonizing plastic’s surface. We aim to rate the environmental relevance of these processes and to assess the threshold at which plastic pollution disrupts freshwater ecosystem functioning.
PROLAND - Beskytte landbruket mot plastforurensning
I PROLAND undersøker vi kilder til plastforurensning i landbruksjord. I prosjektet skal fire kilder som kan tilføre plastforurensning i jorda undersøkes: avløpsslam, kompost og biorest, landbruksplast og avsetninger fra atmosfæren. Konsentrasjoner av plast, plasttyper og additiver knyttet til plast skal kvantifiseres i landbruksjord fra ulike områder. Videre skal det vurderes hvilke risikoer mikroplast, plastadditiver og plantevernmidler utgjør for jordøkosystemet. Her skal ulike eksponerings- og mobilitetsstudier i laboratoriet gjennomføres.
Screeningprogrammet
Screeningprogrammet er vår første instans for å undersøke forekomsten av nye typer miljøgifter. Resultatene brukes til å vurdere behov for nye reguleringer og om det undersøkte stoffet bør inngå i de andre overvåkingsprogrammene.
SINOPLAST II
SINOPLAST II skal bidra til å redusere tilfanget av plastavfall og marin forsøpling fra Kina. Prosjektpartnerne skal blant annet etablere et rammeverk for vurdering av plastprodukter fra de blir produsert til de blir avfall, styrke Kinas arbeid for å hindre at plast ender opp i havet og styrke kunnskapen om det globale rammeverket for plast. Slik vil prosjektet også støtte gjennomføringen av den nye globale plastavtalen.
Forskningsseksjoner (2)
Internasjonalt miljø og utvikling
NIVAs seksjon for internasjonalt miljø og utvikling arbeider med løsninger på komplekse miljøproblemer lokalt, nasjonalt og globalt. Vi jobber tverrfaglig, kvalitativt og kvantitativt og vi kobler samfunnsvitenskapelige og naturvitenskapelige metoder for å skape holistiske analyser og løsningsforslag.
Miljøgifter
NIVA har et bredt sammensatt forskermiljø som utvikler ny kunnskap om forurensning.