NYBRØK
Ny brønnbåtkunnskap - biologiske risikofaktorer ved bruk av brønnbåt til transport og behandling av laks.
Om prosjektet
Brønnbåtprosjektene (BRØK, NYBRØK og NYBRØK II) er en del av FHFs satsing på optimalisering av brønnbåttransport og behandling av fisk i brønnbåt.
Ny kunnskap om biologisk risiko og effekter på fisk under transport og ved behandling i brønnbåt skal føre til optimaliserte prosedyrer og praksis, og dermed lavere dødelighet - både under og i etterkant av operasjonene. I tillegg vil ny kunnskap på dette området bidra til utvikling av feltdiagnostikk, ha overføringsverdi til operasjoner i lukkede-/semilukkede systemer og settefiskanlegg. Samlet vil slik kunnskap bidra vesentlig til reduserte kostnader, forbedret fiskevelferd/-helse og økt bærekraft i hele næringen.
BRØK (2022-2023)
BRØK-prosjektet har gitt en oppdatering av dagens kunnskap med anbefalinger for å redusere biologisk risiko ved bruk av brønnbåt. Resultatene har blitt gjort lett tilgjengelig for alle som er involvert i brønnbåtoperasjoner gjennom Brønnbåtveilederen.
• Hovedaktiviteter: Samlet inn og systematiserte kunnskap fra forskningspublikasjoner og intervjuet relevante personer i industrien om vannmiljø og andre forhold knyttet til bruk av brønnbåt.
• Resultater: Basert på funnene ble det utviklet et digitalt oppslagsverk (Brønnbåtveilederen) med eksempler på hvordan uønskede situasjoner oppstår og anbefalinger om beste praksis for å unngå disse.
Les mer i rapporten.
NYBRØK I (2022-2024)
NYBRØK fokuserte på å identifisere grunnleggende risikofaktorer for fiskevelferd i brønnbåter, spesielt knyttet til trykkendringer og sinknivåer. Resultatene bidro til økt forståelse i næringen, og funnene ble kommunisert gjennom Brønnbåtveilederen og fagartikler, samt vitenskapelige publikasjoner
- Hovedaktiviteter: Gjennomførte innledende forsøk for å kartlegge effekten av trykkforandringer og sink på fiskevelferden.
- Resultater: Funnene fra NYBRØK viste at laks kan utvikle trykkfallsyke ved spesifikke trykkforhold og at laks påvirkes av høye totalkonsentrasjoner av sink. Andelen fisk med avvikende adferd og bobler i blodomløpet og i finnene, økte med eksponeringstiden (60 til 113 minutter) under 0,4 ata (=6 m løftehøyde). Omfattende bobledannelse var alltid assosiert med fiskedød. Dette viser at trykkfallsyke kan påføres laks ved et slikt omgivelsestrykk og varighet i simulerte lasteoperasjoner. Laks tåler tilsynelatende lossing (komprimering) under testede trykkforhold bedre. En robust postsmolt vil sannsynligvis tåle sjøvannstransport med høye totalkonsentrasjoner av sink, (800 μg/l), så lenge den ikke utsettes for ytterligere belastning etter utsett i sjø. I ferskvannsbehandling påvirkes laks negativt av forhøyede totalkonsentrasjoner av sink (800 and 400 µg/l), særlig i ionefattig ferskvann med lavt humusinnhold.
Les mer i rapporten.
NYBRØK II (2024-2026)
Basert på funnene fra NYBRØK skal NYBRØK II bygge videre på kunnskapen og utvikle konkrete anbefalinger og retningslinjer for brønnbåtoperasjoner. Her utvides forskningen med flere eksperimenter for å fastsette veiledende grenseverdier for trykk, eksponeringstid og sinkkonsentrasjoner.
- Hovedaktiviteter: Kontrollerte forsøk for å etablere veiledende grenseverdier, videreutvikling av Brønnbåtveilederen, og utvikling av animasjoner og verktøy for lettere kunnskapsformidling.
- Forventede resultater: Formulering av bransjestandarder for trykk og sinknivåer som skal sikre bedre fiskevelferd, samt oppdatering av brønnbåtveilederen med nye ressurser og verktøy.
Samlet Effekt
Brønnbåtprosjektene har bidratt og skal fortsette å bidra til å heve kompetansen i norsk akvakultur. Gjennom å identifisere og adressere fiskevelferdsutfordringer i brønnbåtoperasjoner, bidrar prosjektene til økt bærekraft og lavere dødelighet. Prosjektet støtter også FN’s bærekraftsmål, spesielt mål 14 om livet under vann.
Brønnbåtveilederen
Brønnbåtveilederen er et sentralt formidlingsverktøy i brønnbåtprosjektene. Den er utviklet for å gi næringen praktisk veiledning om brønnbåtoperasjoner Veilederen vil oppdateres fortløpende gjennom NYBRØK II med nye verktøy, blant annet en kalkulator for gassmetning og undervisningsanimasjoner.
Bakgrunn for prosjektene
Både transport, behandling og trenging av laks har vist seg å være en velferdsrisiko for oppdrettsfisk. Transport og behandling av levende laks i brønnbåt kan være risikofylt, men samtidig en aktivitet som havbruksnæringen er helt avhengig av.
De fleste transportene og behandlingene foregår relativt problemfritt, men med ujevne mellomrom rapporteres det om fiskevelferdsutfordringer og dødelighetshendelser. Utgangspunktet for prosjektene var 20-30 enkeltstående rapporter/notater som næringen har fått utført i samarbeid med herværende FoU-deltagere (hendelsesrapporter) og gjennom et innspillsmøte 9. mars 2022 med 30 deltagere fra næringen.
Både hendelsesrapportene og innspillene peker på flere mulige årsaker; kvalitet på vannet som tas om bord (bl.a. organisk materiale, metaller, H2S, lagringslengde), transport/behandling av svekket fisk (helseattest, fiskeCV, fiskestørrelse/-stadium), høy fiskebiomasse/tetthet, utstyr i brønnbåten som avgir metaller (sink og kobber) eller påvirker vannet i ugunstig retning (TGP o.l.), lav eller ingen vannutskifting og gjenbruk av behandlingsvann (akkumulering av metaller, organisk materiale, nitrogenforbindelser og mikrober), transport- og behandlingslengde, mangelfulle rutiner/kontroll/overvåking (bl.a. rester av desinfisering/vask, forhøyet CO2 nivå/lav pH, høy oksygenmetning) eller en kombinasjon av disse.
Partnere
Forskning- og utviklingspartnere
- Stiftelsen Industrilaboratoriet (ILAB)
- Aqua Kompetanse AS
- Patogen AS
- Akvaplan-niva AS
- Universitetet i Bergen (UiB)
- Seafarming Systems AS
- NUI (Norsk undervannsintervensjon)
Næringspartnere
Næringspartnerne i BRØK og NYBRØK har vært Sølvtrans, Frøy, Rostein, Mowi, Lerøy Seafood Group, Salmonor, SalMar, Grieg Seafood, Ovum og Salmon Evolution.
I NYBRØK II deltar næringspartnerne Sølvtrans Management AS, Frøy AS, Rostein AS, Lerøy Seafood Group ASA, Grieg Seafood ASA, Salmon Evolution, Mowi ASA og SalMar Farming.
Relaterte sider om akvakultur
Beredskapsboks for akutt fiskedød
Kurs for brønnbåtnæringen
Ny brønnbåtveileder fra Akvaplan-niva, NIVA og Aqua Kompetanse
Transport og behandling i brønnbåt er en velferdsrisiko for oppdrettsfisk. Samtidig er det en aktivitet havbruksnæringen er helt avhengig av. Nå er en ny brønnbåtveileder lansert som kan bidra til bedre fiskevelferd.