Næringssalter
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra Niva (18)
Andreas Ballot
Andrew Luke King
Birger Skjelbred
Cathrine Brecke Gundersen
Eli Rinde
Eline Mosleth Færgestad
Hafeez Ur Rehman
Helene Frigstad
Jesper Andersen
Joanna Lynn Kemp
Jonas Persson
Kamilla Flatsetøy Furseth
Katharina Bjarnar Løken
Magnus Dahler Norling
Paulo Mira Fernandes
Tina Bryntesen
Trine Bekkby
Trine Dale
Artikler (3)
Mjøsa klarer seg fortsatt bra etter «Hans»
Konsentrasjonene av fosfor i Mjøsa er høyere, men ikke kritisk høye, ett år etter ekstremværet «Hans».
Mjøsa klarer seg bra etter Hans – enn så lenge
Storflommen høsten 2023 førte urenset kloakk og avrenning fra landbruk og bebyggelse rett ut i Norges største innsjø. Noen måneder senere var tilstanden nesten som før igjen. Men vil det vare?
Europas hav står overfor en usikker framtid
Prosjekter (8)
BEDREVANN
I BEDREVANN-prosjektet skal vi studere virkningen av cyanotoksin-forurenset vanningsvann i landbruket og risikoen for matprodusenter og sluttbrukere med Akersvannet i Vestfold som pilotområde. Akersvannet er en svært næringsrik innsjø med årlige oppblomstringer av toksinproduserende cyanobakterier. Vann fra innsjøen brukes til vanning av omkringliggende jordbruksområder hvor det i stor grad dyrkes grønnsaker, og dette kan utgjøre en risiko for trygg matproduksjon.
Fra fjell til fjord (C2C)
Hvordan påvirkes økosystemene i nord av klimaendringene, og hvordan påvirker ulike økosystemer hverandre?
Overvåking i Vansjø-Hobølvassdraget
Sammen med NIBIO gjennomfører vi tiltaksorientert overvåking i elver og innsjøer i vannomårde Morsa (Vansjø-Hobølvassdraget).
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord skal fremskaffe informasjon om fjordens miljøtilstand og tilførslene til den fra landområdene og elvene rundt fjorden.
PATTERN
Plastic pollution in freshwater environments is a pressing global concern due to its ability to accumulate in the environment. The long-term impacts of this pollution on freshwater ecosystems are still to understand. In PATTERN project, we aim to understand how plastics can influence nutrient composition and the natural exchanges in biological information, with a focus on the biofilms colonizing plastic’s surface. We aim to rate the environmental relevance of these processes and to assess the threshold at which plastic pollution disrupts freshwater ecosystem functioning.
SERPIC
Økende vannmangel er en av de største utfordringene i verden. Gjenbruk av avløpsvann fra renseanlegg utgjør en betydelig og konstant tilgjengelig vannressurs som kan brukes til blant annet irrigasjon. Kommunale og industrielle avløpsrenseanlegg står imidlertid overfor en økende mengde nye forurensende stoffer.
SIREN
SIREN (Integrated system for simultaneous recovery of energy, organics and nutrients and generation of valuable products from municipal wastewater) skal utvikle et system som gjenvinner energi, organiske stoffer og næringsstoffer fra kommunalt avløpsvann og som samtidig genererer verdifulle produkter.
Økosystemovervåking i kystvann (ØKOKYST)
Det nasjonale overvåkingsprogrammet «Økosystemovervåking i Kystvann – ØKOKYST» i regi av Miljødirektoratet består av flere delprogram som er inndelt etter økoregioner. Programmet er en del av den nasjonale basisovervåkningen av miljøtilstanden i kystvann og har til hensikt å overvåke og kartlegge miljøtilstanden i utvalgte områder langs norskekysten.
Forskningsseksjoner (1)
Nedbørfeltprosesser
Seksjon for nedbørfeltprosesser jobber med å forstå hvordan ulike forurensninger spres i miljøet og hvordan de påvirker vannkvaliteten i elver, innsjøer og fjorder. Våre studier legger grunnlaget for og støtter politiske retningslinjer og utbedringer for å redusere uønskede miljøpåvirkninger.