Miljø-DNA
Relatert innhold
Involverte fra NIVA (12)
Adam Jon Andrews
Andreas Ballot
Anette Engesmo
Artikler (4)
Hittil ukjente parasitter har fått fotfeste i Oslofjorden
Mens alles øyne har vært rettet mot næringssalter, lurv og fiskeri, har en hittil ukjent trussel vokst seg stor i Oslofjorden. Dette kan føre til sykdom og store problemer for allerede hardt pressede tangsamfunn og ålegrasenger.
Nye DNA-metoder gir forskerne bedre «fiskelykke»
Biologisk mangfold og økosystembasert forvaltning: NIVA øker innsatsen for akvatisk natur
Vi har identifisert akvatisk biodiversitet og økosystemforståelse som et avgjørende forskningsområde for en bærekraftig fremtid.
Prosjekter (9)
Algeco
ALGECO skal levere et nytt paradigme for bioøkonomi for norske avløpsrenseanlegg. Vi tar sikte på å omdanne kommunalt renset avløpsvann fra avfall til algebaserte produkter ved å utvikle og implementere innovative, kostnadseffektive og levedyktige algeteknologier.
eDNAqua-plan
eDNAqua-Plan er et europeisk konsortium-prosjekt som fokuserer på utvikling av et digitalt økosystem for referansebibliotek og datahåndtering av eDNA-data fra akvatiske miljøer.
MONIS6 (’Monitoring of non-indigenous species’ 6), Status for miljø-DNA-overvåking i marine områder under NOVANA-programmet for 2017 til 2023
Ved bruk av artsspesifikk deteksjon av miljø-DNA rapporteres her om funn i danske farvann av ikke-hjemmehørende marine arter for perioden 2017 til 2023.
Forskningsseksjoner (5)
Ferskvannsøkologi
Seksjonene for ferskvannsøkologi har ekspertise på overvåking og restaurering av ferskvannøkosystemer og akvatisk biodiversitet. Vi utvikler kunnskap og samler data som gir grunnlag for helhetlig og kunnskapsbasert vannforvaltning.
Marinbiologi
Seksjonen bidrar til å øke forståelsen av hvordan marine økosystemer blir påvirket av menneskelig aktivitet og hvordan de bør forvaltes. Vi har oppdrag for og samarbeider med forvaltningen om utvikling av kartleggings- og overvåkingsmetoder og verktøy for klassifisering av miljøtilstand i kystområdene.
Mikroalger
Seksjonen bygger bro mellom grunnleggende kunnskap og teknologi, industri, interessenter og forbrukere.
Oseanografi
Seksjonen bruker metoder for observasjon, eksperimentering og modellering for å fremme vår forståelse av fysiske, kjemiske, biologiske og biogeokjemiske prosesser og tjenester i det marine miljøet.
Økotoksikologi og risikovurdering
Seksjonen dekker alle aspekter av miljøfarer og risikovurderinger av kjemikalier. Vi utvikler kontinuerlig nye systemer og forbedrer eksisterende metoder for å vurdere effekten av kjemiske stoffer i både ferskvann og marine miljøer.