Til hovedinnhold
English

Fase 1 (2019-2023)

SINOPLAST Fase 1 jobbet med å styrke kapasiteten for reduksjon av plastavfall og marin plastforurensning blant myndigheter, industri og sivilsamfunn i Kina. 

SINOPLAST workers in orange jumpsuits waving
SINOPLAST-partnere i aksjon i Kina. Foto: Xiao Song/ A Hao

Om prosjektet

Prosjektets fulle tittel var Sino-Norwegian cooperation project on capacity building for reducing plastic and microplastic pollution (SINOPLAST).

Prosjektet ble gjennomført av det kinesiske miljøverndepartementet (Ministry of Ecology and Environment, MEE) gjennom Baselkonvensjonens regionale senter for Asia og Stillehavsområdet i Kina. På norsk side var NIVA hovedpartner og bidro med teknisk støtte og veiledning. Miljødirektoratet var også en del av prosjektet.

SINOPLAST samarbeidet med sentrale små og mellomstore bedrifter for å utvikle tiltak for redusert produksjon og utslipp av plastavfall til miljøet. 

Prosjektet utviklet også et modelleringsverktøy som viser hvordan plast transporteres i vassdrag. Verktøyet bruker lokalt innsamlede data om avfallsgenerering samt daglige værdata for å estimere plastforurensningen i ulike deler av nedbørfeltet på gitte tidsintervaller. På denne måten kan modellen bidra til forbedring av strategiene for å redusere strømmen av plast fra land til sjø.

Flere av SINOPLAST-deltakerne i Kina har bidratt til og/eller deltatt i forhandlingene om en internasjonal, bindende avtale mot plastforurensning. Denne avtalen skal etter planen være klar i desember 2024.

Gjennom utvikling og utveksling av ekspertise, kunnskap og rådgivning bidro SINOPLAST til implementeringen av nasjonale politiske mål mot plastforurensning i Kina.

Prosjektet støttet også utviklingen av Kinas Zero-Waste City-initiativ, med case-studier i Sanya (Hainan) og Shenzhen (Guangdong).

Samlet sett bidro prosjektet til økt bevissthet om plastavfall og forurensning i Kina, og til å redusere mengden plastsøppel i utvalgte nedbørfelt.

Hovedpartnere og finansieringskilder

Prosjektet ble ledet av NIVA og Baselkonvensjonens regionale senter for Asia og Stillehavet som ligger i Beijing.

Blant andre partnere var:

  • Miljødirektoratet (NEA), 
  • East China Normal University (ECNU), 
  • National Marine Environmental Monitoring Center under MEE 
  • Solid Waste and Chemicals Management Center under MEE
  • State Key Laboratory of Estuarine and Coastal Studies, East China Normal University

Prosjektet var finansiert av det norske utenriksdepartementet. Den totale finansieringen var på 26 millioner kroner.