Til hovedinnhold
English
Nyheter

Uvanlig fiskedød i Oslofjordens dypvann

Over 100 kilo død torskefisk ble tatt opp i Indre Oslofjord i desember. Trolig er det oksygenfattig vann i dypet i fjorden som har tatt knekken på fisken.
Publisert:

Ved to ulike anledninger i desember ble det trålet opp 100-200 kilo død torskefisk i Vestfjorden i Indre Oslofjord.

– En sannsynlig forklaring er at fisken har blitt drept av oksygenfattig vann, sier André Staalstrøm, forsker og oseanograf i Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Trålingen ble utført på omtrent 100 meters dyp. 5. desember ble det trålet i dyprenna mellom Måsene og Sjøstrand, rett nordvest for Storegrunnen midt i Vestfjorden. 19. desember ble det trålet i dypet rett sørvest for Storegrunnen, mellom Steilene og Slemmestad. Trålingen ble utført av Geir Solhaug, leder i Indre Oslofjord fiskarlag.

Oksygenfattig vann

Fagrådet for vann- og avløpsteknisk samarbeid i Indre Oslofjord finansierer et overvåkningsprogram, hvor det blant annet gjennomføres tokt i fjorden med forskningsfartøyet «Trygve Braarud». På toktet i oktober 2018 ble det observert svært lave oksygenkonsentrasjoner i dypet i Lysakerfjorden – mindre enn 1 ml/l.

– Disse oksygenfattige vannmassene stammer mest sannsynlig fra Bunnefjorden, hvor de har blitt dannet ved at dypvannet har blitt liggende i ro slik at alt oksygen er oppbrukt, forklarer Staalstrøm.

NIVA-forskeren tror at dypvannet fra Bunnefjorden har blitt løftet opp over terskeldyp i forbindelse med dypvannsfornyelse og strømmet inn i Lysakerfjorden i forkant av toktet i oktober.

Fisken ble trolig sperret inne

I oktober ble det også observert vann med lave oksygenkonsentrasjoner (mindre enn 2,5 ml/l i dybdeintervallet 60-70 m) ved Steilene. Staalstrøm mener dette er et tydelig tegn på at oksygenfattige vannmasser brer seg utover fra Lysakerfjorden til Vestfjorden.

– I forkant av desember strømmet det enda mer oksygenfattig vann ut i Vestfjorden, som har svært varierte bunnforhold med et kupert undersjøisk terreng med mange fordypninger og høyder. Trolig har store mengder fisk som befant seg i dyprennene i Vestfjorden blitt sperret inne da dette skjedde – og dermed strøket med på grunn av oksygenfattig vann, sier Staalstrøm, som legger til at fisk som regel klarer å rømme fra slike giftige vannmasser.

Sist oppdatert