Til hovedinnhold
English
Prosjekter

Gyroklor

Gyroklor-prosjektet er et samarbeid mellom NIVA, Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Veterinærinstituttet.

Flyfoto av installasjon i elv og vakker natur.

Om prosjektet

Gyroklor-prosjektet er et samarbeid mellom NIVA, Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Veterinærinstituttet. Målet med prosjektet er å bidra i arbeidet med å utrydde lakseparasitten Gyrodactylus salaris fra infiserte norske elver. Parasitten er en stor trussel mot norsk laks, og forvaltningen har bestemt at den skal utryddes fra Norge. Tradisjonelt har parasitten blitt fjernet fra laksen ved bruk av CFT-legumin (rotenon) som også fjerner fiskepopulasjonen, men det har også blitt utviklet andre metoder som fjerner parasitten. En av disse metodene involverte bruk av aluminium, som ble brukt til behandlingen mot parasitten i Lærdalselva.

I nyere tid har det blitt utviklet en behandlingsmetode som bruker klor, et stoff som er mer anvendelig en aluminium. Etter metodeutvikling over flere år ble det bestemt at klormetoden skulle brukes i behandlingen av Driva nær Sunndalsøra i Møre og Romsdal, sammen med rotenon i stillestående og sakteflytende vannforekomster. NIVA sammen med NINA og Veterinærinstituttet samarbeider om behandlinger mot G. salaris hvor klormetoden blir brukt.

Drivavassdraget

Etter stor nasjonal innsats ved bruk av CFT-legumin (og aluminium i Lærdalselva) er det i dag kun to infiserte vassdrag i Norge, Driva- og Drammensregionen. Drivavassdraget i Sunndalsøra er første vassdrag hvor hele lakseførende strekning blir behandlet med klormetoden. Behandlingen av Driva startet i 2021 med en mindre prøvedosering. I 2022 gjennomførte prosjektet den første fullskala behandlingen i hovedelven Driva og selva, samt tilhørende sideelver. Høsten 2023 ble den siste fullskala behandlingen gjennomført, da også med en ekstra behandlingstrekning ved Mågålaupet nær Oppdal. I 2024 er det planlagt en supplerende behandling i hovedløpet fra Mågålaupet til utløpet i sjøen ved Sunndalsøra.

Samarbeidspartnere

 

NINA logo.png
Vetinst.png

 

 

 

Eksterne involverte

Kjetil Olstad
Kjetil Olstad, NINA
Kim Magnus Bærum
Kim Magnus Bærum, NINA
Tobias Holter
Tobias Holter, NINA
Marit Måsøy Amundsen
Marit Måsøy Amundsen, Veterinærinstituttet