Klimaovervåkingsstasjonen Langtjern
Ved Langtjern i Buskerud overvåker NIVA sensitive parametere for å forstå hvordan luftforurensning og klima påvirker vannkvalitet, elementtransport og karbonsyklus.
Klimaendringene vil få store konsekvenser for innsjøer og elver gjennom endringer i hydrologien, redusert isdekke, varmere vann og endringer i produksjonen av klimagasser. Ved innsjøen Langtjern ved Krøderen i Buskerud (se kart under), i et lite, skogkledd nedbørfelt, overvåker vi sensitive parametere for å forstå hvordan luftforurensning og klima påvirker vannkvalitet, elementtransport og karbonsyklus.
Langtjern har en lang historie med overvåking av luftforurensningseffekter, som startet på 1970-tallet. Den opprinnelige ørretbestanden ble utryddet som følge av sur nedbør, men i dag finnes det en liten, men sårbar ørretbestand. Overvåkingen av vannkjemien i innsjøens innløp og utløpsbekker fortsetter, noe som har resultert i unike 50-årsregistreringer. Klimaovervåkingen startet i 2010 og har blitt gradvis utvidet siden den gang.
Vi har installert en værstasjon, en permanent bøye og høyfrekvente sensorer for vannføring, vanntemperatur og vannkjemiske parametere. Vi har sensorer for oppløst CO2 både i inn- og utløpet av innsjøen, i tillegg til andre kjemiske parametere (f.eks. konduktivitet og pH), og O2 og temperatursensorer langs en dybdeprofil under bøyen. Alle data overføres daglig til en nettbasert plattform.
Klikk her for mer informasjon om overvåkingsprogrammet, stasjonene og sensorene, og her for en daglig oppdatering fra webkameraet vårt.
En fruktbar kombinasjon av overvåkings- og forskningsprosjekter har resultert i et stort antall vitenskapelige artikler og rapporter (se under) som støtter vitenskapsbasert politikk for et rent og sunt miljø.
Overvåkingsprogrammene støttes av midler fra Miljødirektoratet og NIVA.
Langtjern er et sentralt forskningssted i Biogov-prosjektet ved UiO, der NIVA er partner. Langtjern er en målestasjon i ICP Waters og ICP Integrated Monitoring, to internasjonale programmer under Luftkvalitetskonvensjonen.
Ta gjerne kontakt hvis du ønsker mer informasjon.
Trykk her for å lese relevante publikasjoner
Les mer om forsuring og gjenoppbygging ved Langtjern:
New start for the trout population (Lund et al. 2018).
Expected recovery under reduced air pollution and climate change (De Wit et al. 2024)
Les mer om effekter av klimaendringer i Langtjern:
Lake oxygen responds to warming, shorter ice cover and browning (Couture et al. 2015)
Les mer om klimagassforskning ved Langtjern:
Langtjern as a hot-spot of carbon processing (Clayer et al. 2021)