Algeovervåking
Våren innebærer ikke bare grønne skudd og spirer på land, i havet foregår også en våroppblomstring. Som vi har sett flere ganger opp gjennom årene kan oppblomstring av mikroalger i havet forårsake alvorlige problemer for oppdrettsnæringen. Oppblomstringen av den giftige algen Chrysochromulina leadbeateri førte til en krise i næringen i 2019.
Det finnes veldig mange ulike arter mikroalger og de fleste er i seg selv helt ufarlige, men det er noen arter og slekter som det er lurt å følge med på. Eksempler er giftige arter som fureflagellaten Karenia mikimotoi eller svepeflagellatslektene Chrysochromulina spp og Prymnesium spp. Algene kommer i mange former og fasonger og noen arter kan virke irriterende på gjellene ved et høyt antall celler, nettopp på grunn av fysisk utforming, som videre kan medføre økt dødelighet. Dette er eksempelvis arter innenfor slektene Chaetoceros spp, Skeletonema spp og Pseudonitzchia spp.
Når uhellet først er ute er det ofte for sent, ukentlige uttak av algeprøver gir muligheten til å både være føre var og å bidra til å gi en forklaring i ettertid.
Vannprøven du sender inn blir analysert for algeforekomster og på grunnlag av dette kan vi gi en vurdering om algene kan skape problemer for fisk i oppdrett. NIVA var delaktig i analysearbeidet i 2019 og har bygd opp systemer for å behandle hasteprøver og krisesituasjoner. Vi tilbyr også overvåkningsprogrammer med jevnlig innsending av prøver for å følge med på en eventuell oppblomstring. I tillegg er slikt arbeid med på å bidra til økt kunnskap om faregrenser for ulike arter og slekter.
Prøveflasker og utstyr til fiksering av vannprøvene vil bli sendt til deres lokalitet. Det trengs bare 25 mL vannprøve tilsatt lugol for å vite mer om situasjonen i ditt anlegg.
Prøvene sendes til:
NIVA Vest
Thormøhlensgate 53D
5006 Bergen
Husk følgeskjema med informasjon når du sender inn prøver.
Analyse
En tekniker bearbeider den innsendte prøven og analyserer den i mikroskop og estimerer antall celler per liter sjøvann og biomassen (µg karbon per liter). Funn blir registrert i vår egenutviklete database Phytomar, hvor du som kunde får en unik rapport med funn i prøven din. Dette er nøyaktig arbeid som gir god informasjon om eventuelle utfordringer for fisken.
I tillegg til sjøvannsprøver kan vi analysere prøver fra ferskvann i RAS også.
Vi tilbyr også egne beredskapsbokser kun til uttak av algeprøver ved akutte situasjoner.
Henvendelser kan sendes til akvakultur@niva.no hvor alle spørsmål og henvendelser besvares.