Prosjekter
Metodikk for vurdering av miljøpåvirkning fra havbruk sett i forhold til andre påvirkningskilder på områdenivå (MetoMilo)
Det komplekse nettverket av menneskelige aktiviteter og naturlige prosesser som påvirker kystområder gjør det vanskelig å forvalte for blå vekst samtidig som man sikrer marint miljø og økosystemhelse. Det brukes flere ulike metoder for å vurdere miljøstatus, men disse kan ikke identifisere områder med høy risiko for stor samlet påvirkning eller identifisere og vurdere bidraget av ulike påvirkningskilder.
Om prosjektet
Hovedmålet med prosjektet er å utvikle, evaluere og verifisere metoder (modeller & in situ tilnærminger) som kan identifisere “hotspots” med stor samlet miljøpåvirkning og gjøre det mulig å identifisere hovedkilder til påvirkning på områdenivå. Delmålene er:
- Teste og vurdere mulighet for praktisk implementering av Cumulative Impact Assessment (CIA) på "vannområde" skala i norske kystfarvann med basis i casestudier (AP1).
- Gi anbefalinger som vil støtte forvaltningen i mer effektiv bruk av miljødata og bidra til implementering av CIA som beslutningsgrunnlag (AP1, 3).
- Sammenstille litteratur om “tracers” fra andre viktige påvirkningskilder med sannsynlig overlapp med påvirkning fra havbruk (AP2).
- Identifisere, verifisere og utvikle “tracers” som enkeltvis eller i kombinasjon egner seg til skille påvirkningskilder fra hverandre, og vurdere deres egnethet for norske forhold (AP2).
- Utvikle et beslutningstre/veiledning med metoder og tilnærminger som kan brukes i vannforvaltning og relevant sektorforvaltning når bidraget fra havbruk og andre sektorer til samlet belastning på kystvannmiljøet skal vurderes (AP3, 1 og 2).
- Analysere hvordan bruk av de utviklede metodene kan påvirke dynamikken mellom sektorene i forvaltningen av kystvannmiljø (AP3).
- Formidlingsaktiviteter og brukerdialog som bidrar til at beslutningstreet/veiledningen faktisk tas i bruk i forvaltning (AP4).
FoU-partnere
- Akvaplan-niva (APN)
- Nofima
- IFE
- Blue Planet
- Nova Sea