Til hovedinnhold
English
Mennesker som går i en offentlig hage
Nyheter

Slik kan overvannshåndtering og grøntområder forbedre helse og miljø i byen

Naturens effekt på mental helse, plast i grønnsakshagen og grønne overvannsløsninger i by var blant temaene da NIVA inviterte til hagevandring. 

Publisert:

NIVA samarbeider med sentrale aktører i Oslo for å finne løsninger som både byen, naturen og innbyggerne drar nytte av. Vi ser på hvordan alt fra håndtering av overvann til grøntområder kan bidra til bedre helse og trivsel i byen. 

På frokostseminar og hagevandring 19. september i regi av NIVA, Oslo kommune og Sogn Hagekoloni i forbindelse med Forskningsdagene 2024 demonstrerte vi sammen hvordan disse tiltakene kan skape bedre bymiljøer.

Klikk her for å gå til arrangementsside og laste ned presentasjonene.

Sogn hagelab: Et levende laboratorium for blågrønne løsninger

Nær 50 deltakere møtte opp for å utforske mulighetene innen bærekraftig byutvikling. Line Barkved fra NIVA ledet møtet og fortalte også om det mangeårige samarbeidet med Sogn Hagekoloni og Oslo kommune.

Hagekolonien er en grønn oase i hjertet av Oslo og en testarena for overvannsløsninger som kan anvendes i hele byen. Her kan praktikere og forskere jobbe sammen om blågrønne løsninger for overvannshåndtering.

Person forklarer til liten forsamling utendørs
Lab og læringsarena. Sogn Hagelab, et flerårig samarbeid hvor forskere og praktikere jobber sammen om blågrønne løsninger, som regnbed, våtmark og grønne tak, for overvannshåndtering som del av en læringsarena for blågrønne løsninger. Regnbed er plantefylte fordypninger som samler opp og renser regn- og overvann fra omgivelsene.

Naturbaserte løsninger gir helsefremmende bymiljøer

Max Nawrath fra NIVA presenterte hvordan naturbaserte løsninger som grønne tak og regnbed ikke bare håndterer overvann, men også gir betydelige helsefordeler. Disse løsningene kan bidra til å redusere stress, forbedre luftkvaliteten, og fremme både fysisk og mental helse – noe som er avgjørende for en sunn bybefolkning.

Katinka Horgen Evensen fra Institutt for landskapsarkitektur ved NMBU presenterte forskning om hvordan livskvalitet og helse skapes mellom fysiske og sosiale relasjoner mellom mennesker og hvordan offentlige rom med urbant landbruk gir grunnlag for sosiale relasjoner og bærekraftig omstilling i byer. Videre også om forskning på regnbed og deres estetiske og sanselige verdi for byens innbyggere.  

Plast i hagen: Hva er konsekvensene, og hvordan kan vi løse det?

NIVAs forsker Cecilie Baann tok opp en utfordring mange ikke er klar over – plastbruk i hager og landbruk. Hun presenterte forskning som viser hvilke konsekvenser plast i kan ha for både naturen og menneskers helse, og foreslo mer bærekraftige alternativer som en del av fremtidens grønne byer.

Person presenterer
Plast i hagen – plast i magen? Forsker Cecilie Baann i NIVA tok opp plastbruk i landbruk og hvilke konsekvenser plast i hagen kan ha for både naturen og menneskers helse.

Overvannshåndtering i praksis: Gjør byene motstandsdyktige mot klimautfordringer 

Etter seminaret fikk deltakerne delta i en guidet hagevandring gjennom Sogn Hagekoloni. Her fikk de se hvordan blågrønne overvannsløsninger fungerer i praksis, og hvordan de kan bidra til å forbedre både bymiljøet og folkehelsen.

Ved å kombinere grøntområder med løsninger for vannhåndtering, kan byer bli mer motstandsdyktige mot klimautfordringer. 

Person forklarer
Blågrønne løsninger for Oslo. Sjefsingeniør Bent Braskerud fra Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune diskuterte hvordan blågrønne løsninger kan bidra til effektiv overvannshåndtering og samtidig forbedre folkehelsen i byen.

Takk til alle som deltok på arrangementet og til våre samarbeidspartnere, inkludert til Bente Mogård fra Sogn Hagekoloni & Oslo Krets Av Norsk Kolonihageforbund og andre fra Sogn Hagekoloni, Katinka Horgen Evensen ved NMBU og Bent Braskerud i Oslo VAV. 

 

Boks med planter
En liten bit hagekoloni. Deltakerne fikk også mulighet til å ta med seg en liten bit hage hjem, alle var velkomne til å ta med seg en kortreist plante, dyrket fram av en av hagekolonistene.
Sist oppdatert