Fant søppel i de dypeste hav
Fra Stillehavet til Atlanterhavet, 2000 km fra land, har forskere funnet flasker, plastposer, fiskenett og andre typer søppel fra våre husholdninger.
Søppelet blir et problem fordi havets organismer tror det er mat og begynner å spise på det. Det kan skade de marine miljøene.
Den internasjonale studien har involvert 15 organisasjoner fra hele Europa, og har vært ledet av Universitetet på Azorene.
Avslører handelsruter
Jakten på søppel ga – i tillegg til mengder av avfall - også andre uventet funn.
Eva Ramirez-Llodra, marinbiolog og forsker i Norsk Institutt for vannforskning (NIVA), trekker frem funn av aske på sjøbunnen som spesielt interessant.
– Vi fant aske og kull fra dampbåter som har seilt verdenshavene i det 18. århundre og frem til i dag, sier Ramirez-Llodra.
– Ved å studere askens akkumulering over tid, fant vi at den følger moderne handelsruter, noe som tyder på at rutene ikke har forandret seg mye de siste to århundrene.
Studien er publisert i siste nummer av journalen «Plos One».
Plast er verstingen
Forskerne tok nesten 600 prøver i Atlanterhavet, Stillehavet og de Arktiske hav, på dybder fra 35 meter til fire og en halv kilometer.
Søppel ble funnet på samtlige undersøkelsessteder, med plast som den klare vinneren; 41 prosent av søppelet som ble funnet var plastikk.
Forkastet fiskeutstyr fulgte på 2. plass med 34 prosent.
Rapporten viser ikke bare rutene til handelsflåtene, men også hvordan plast og annet søppel beveger seg fra land og kystsoner langs kontinentalsokler og ender opp på havets bunn.